Do góry

Desery Przepis na:

Budyniowiec z bananem na zimno

Budyniowiec z bananem na zimno

Autor:

Przepisów i artykułów: 272 Ocena: 2128

Dodano:

Odsłon: 593

Bardzo łatwe i szybkie ciasto z budyniu bez pieczenia.

Składniki

  • 3 szklanki mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 budyń czekoladowy
  • 1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa
  • 2 banany
  • dosłodzić wedle uznania
  • na spód wedle uznania: naleśnik/biszkopty/herbatniki
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Budyniowiec z bananem na zimno

Przygotowanie

  1. Mleko musimy podzielić na dwie warstwy czyli jedna warstwa to 1 szklanka do gotowania i pół szklanki do rozpuszczenia. Galaretkę dzielimy na pół.

  2. warstwa czekoladowa
    Do garnka wlewamy 1 szklankę mleka, dosładzamy i gotujemy. W pół szklanki zimnego mleka rozpuszczamy budyń i wlewamy do gotującego się mleka razem z połową galaretki. Mieszamy dokładnie, odstawiamy, aby ostygło.
    Formę (18 lub 20) wykładamy folią spożywczą, na spód układamy naleśnika lub biszkopty i wylewamy budyń. Układamy banana pokrojonego w talarki i wkładamy do lodówki.

  3. warstwa waniliowa
    Ta sama procedura co wyżej, tylko bez banana. Ewentualnie możecie go dać również na wierzch wedle uznania.
    Wkładamy do lodówki na parę godzin, aby ciasto stężało. Ja dodatkowo wierzch posypałam kakao.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń