Desery Przepis na:
Bułeczki bombole


Przepisów i artykułów: 2380 Ocena: 15365
Dodano: 14.05.2018
Odsłon: 19272
Składniki
- Mleko 1litr
- Drożdże 7 dag
- Mąka 1 kg
- Jajka 4 szt.
- Masło 1 kostka
- Cukier 3 łyżki
- Miód prawdziwy
- Masło do polania
> 6 os. | > 60 min | średnie | tanie |
Przygotowanie
-
Wykonanie:
Mleko lekko podgrzać, drożdże utrzeć z cukrem i trzema łyżkami mąki, dodać do mleka, wymieszać i odstawić do podrośnięcia. Następnie wbić trzy jajka, wsypać resztę mąki, dodać rozpuszczone masło i dokładnie wyrobić ręką. Blaszkę posmarować tłuszczem, kłaść porcje bułeczek i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Podrośnięte bułeczki posmarować rozmąconym jajkiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut. Złociste bułeczki włożyć do rondelka, przykryć, a gdy zrobią się miękkie polać obficie masłem wymieszanym z miodem. Podawać z biała kawą lub kakao.
Komentarze do przepisu (0)