Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułeczki cynamonowe to najlepsze drożdżówki na świecie – są miękkie, puszyste i absolutnie pyszne!
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1412
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1412
Składniki
Masło rozpuść i ostudź.
Mleko podgrzej do temperatury 40 st. Celsjusza. Wlej je do miski i posyp drożdżami. Dodaj cukier, żółtko, całe jajko i roztopione masło. Miksuj całość do połączenia.
Wmieszaj mąkę i sól drewnianą łyżką do momentu aż zacznie formować się ciasto.
Wyrabiaj ciasto hakiem do ciasta drożdżowego przez ok. 8 minut. Powinno być lekko klejące i uformowane w ładną kulkę. Następnie przenieś je na blat podsypany mąką i wyrabiaj ręcznie przez ok. 8-10 minut.
Przenieś kulkę ciasta do dobrze naoliwionej miski i przykryj ją lnianą ściereczką. Pozostaw do wyrośnięcia na 60-90 minut lub do podwojenia objętości.
Przenieś ciasto na posypaną mąkę powierzchnię i rozwałkuj je na prostokąt o wymiarach ok. 35x20 cm.
Miękkie masło rozsmaruj na rozwałkowanym cieście, pozostawiając ok. 0,5 cm wolnego paska przy dłuższym boku.
W misce wymieszaj cukier z cynamonem. Posyp mieszanką warstwę masła, a następnie wetrzyj ją palcami w ciasto.
Przygotuj bułeczki. Ciasto zwiń w ciasny rulon wzdłuż krótszego boku. Ułóż go szwem do dołu i pokrój w kawałki o grubości ok. 2,5-3 cm. Umieść je na natłuszczonej blaszce do pieczenia. Przykryj je folią spożywczą, a następnie ciepłym ręcznikiem i odstaw do wyrośnięcia na 30-45 minut.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. Celsjusza. Zdejmij folię i ręcznik, a potem wstaw bułeczki cynamonowe na 20-25 minut lub do ładnego zrumienienia. Wyjmij i odstaw do ostygnięcia na 5-10 minut.
Przygotuj lukier. Wszystkie składniki włóż do misy i utrzyj mikserem na jednolitą i gładką masę.
Lukrem polej babeczki. Podawaj natychmiast.