Do góry

Desery Przepis na:

Bułeczki drożdżowe (drożdżówki) z kajmakiem

Bułeczki drożdżowe (drożdżówki) z kajmakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 239 Ocena: 1630

Dodano:

Odsłon: 390

Bułeczki drożdżowe (drożdżówki) z kajmakiem to świetna propozycja do kawy czy herbaty lub do szklanki mleka. Znikają jeszcze ciepłe.

Składniki

  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • 100 g cukru,
  • 20 g drożdży,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 100 g masła,
  • szczypta soli,
  • puszka masy kajmakowej.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bułeczki drożdżowe (drożdżówki) z kajmakiem

Przygotowanie

  1. Drożdże kruszymy do miski, wlewamy ciepłe mleko, wsypujemy 2 łyżki cukru, mieszamy i odstawiamy na 15 minut.

  2. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

  3. Z ciasta rwiemy kawałki wielkości mandarynki. Wykładamy łyżeczką masy kajmakowej i zlepiamy brzegi, formując kuleczkę. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

  4. Pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach.
    Upieczone posypujemy cukrem pudrem.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń