Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te bułeczki jagodowe będą idealnym dodatkiem do porannej kawy czy wieczornego, ciepłego mleka lub kakao. Słodko-kwaśny smak jagód świetnie komponuje się z delikatnością drożdżowego ciasta. Przygotowanie tych bułeczek nie jest trudne, a będą wspaniałym poczęstunkiem podczas rodzinnych śniadań lub spotkań z przyjaciółmi. Latem użyj świeżych jagód, a zimą – dżemu lub konfitury jagodowej.
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 73
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4833
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 73
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4833
Składniki
W miseczce lub szklance zasyp pokruszone drożdże cukrem i poczekaj, aż się rozpuszczą. W dużej misce zmiksuj (lub ubij trzepaczką) jajka z maślanką i olejem. W osobnej misce zmieszaj przesiane mąki i partiami wsypuj je do mokrych składników, mieszając ze sobą. Na koniec dodaj rozpuszczone drożdże i wyrób na gładkie ciasto (początkowo może się trochę kleić). Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
W tym czasie przygotuj jagodowy farsz. Wrzuć do garnka umyte i osuszone jagody, wsyp 1-2 łyżki cukru (do smaku) i cukier waniliowy. Gotuj na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aby owoce przybrały formę konfitury. Jeśli preferujesz bardziej gładką strukturę, zblenduj jagody. Możesz także użyć gotowego dżemu jagodowego.
Przełóż wyrośnięte ciasto na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkuj na duży prostokąt. Wyłóż jagodową konfiturę, rozsmaruj i zwiń ciasto w rulon, delikatnie sklejając końcówkę ciasta z resztą. Za pomocą ostrego noża pokrój roladę na plastry (o grubości ok. 2 cm). Przełóż jagodowe ślimaczki na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy między nimi. Drożdżówki posmaruj roztrzepanym jajkiem. Dodatkowo możesz posypać kruszonką lub cukrem.
Wstaw bułeczki jagodowe do pieca nagrzanego do 180°C i piecz ok. 25 minut. Po upieczeniu wyjmij, odłóż na tacę, odstaw do ostygnięcia i podawaj.