Do góry

Desery Przepis na:

Bułeczki scones

Bułeczki scones

Autor:

Przepisów i artykułów: 58 Ocena: 257

Dodano:

Odsłon: 201

Szkockie bułeczki z przepisu Ewy Wachowicz to świetna propozycja na podwieczorek. Przepis pochodzi z 406. odcinka programu "Ewa Gotuje".

Składniki

  • 400 g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ksylitolu
  • ½ łyżeczki soli
  • 100 g masła
  • 100 g rodzynków
  • 2 jajka – roztrzepane i wymieszane z taką ilością mleka, by wypełniło całą szklankę
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bułeczki scones

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać proszek do pieczenia, sól i ksylitol. Posiekać z zimnym masłem. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wlać mleko z jajkami, zostawiając trochę płynu do posmarowania wierzchu. Dodać rodzynki, wymieszać i wyrobić ciasto.

  2. Rozwałkować na grubość około 1 ½ - 2 cm. Szklanką lub pierścieniem wyciąć krążki. Ułożyć na blasze wyścielonej papierem i posmarować pozostałym mlekiem.

  3. Piec przez 15-20 minut w temp. 200 st. C.
    Podawać na ciepło lub na zimno – z masłem i konfiturą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń