Do góry

Desery Przepis na:

Bułeczki z jabłkami

Bułeczki z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 133 Ocena: 842

Dodano:

Odsłon: 730

Wyjątkowo mięciutkie bułeczki z jabłkami w środku. Ciasto nie zawiera drożdży ale jest puszyste jak ciasto drożdżowe.

Składniki

  • CIASTO:
  • •65g jogurtu naturalnego
  • •30ml mleka
  • •1 jajko
  • •4 łyżki cukru
  • •½ łyżeczki soli
  • •190g mąki tortowej
  • •1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • •40g masła
  • NADZIENIE:
  • •2-3 jabłka
  • •2 łyżki soku z cytryny
  • •15g masła
  • •2 łyżeczki cukru
  • DO POSMAROWANIA:
  • •1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Bułeczki z jabłkami

Przygotowanie

  1. W naczyniu umieść jogurt naturalny, mleko, cukier, sól oraz białko jajka.Wymieszaj. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj do mokrych składników. Następnie wyrabiaj drewnianą łyżką a kiedy ciasto zacznie się sklejać wyrabiaj dłonią, aż powstanie gładkie i jednolite ciasto. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 30 minut.
    Jabłka obierz, zetrzyny na tarce. Rozgrzej masło, dodaj cukier, miód i cynamon. Kiedy cukier się rozpuści dodaj jabłka i smaż aż odparuje sok. Zostaw do wystygnięcia.
    Ciasto podziel na 8 równych części(każda po 50g). Uformuj kulki, przykryj folią spożywczą zostaw na 15 minut aby odpoczęły. Spłaszcz kulkę ciasta, delikatnie rozwałkuj. Nałóż łyżeczkę nadzienia w kształcie trójkąta. Z jednej strony natnij ciasto i przykryj nim nadzienie. Sklej z każdej strony ( patrz filmik) . Sklejona częścią połóż do spodu. Postępuj tak z wszystkimi częściami ciasta. Bułeczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj rozbełtanym żółtkiem z mlekiem. Włóż do nagrzanego piekarnika do 200°C i piecz ok 20 minut, do lekkiego zrumienienia.
    Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ski_ttles 04 stycznia Przede wszystkim są przepiękne, smaczne na pewno też :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń