Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, aromatyczne skuszą każdego, idealne do popołudniowej herbaty.
blaszka do pieczenia 24 x 35 cm
Lubisz przepisy na ciasta, które można odmierzyć za pomocą łyżki? Jeśli tak,...
Odsłon: 2564
Kopytka jaglane z pomidorowym sosem to świetny pomysł na codzienny obiad. Wyc...
Odsłon: 18659
Kto nie lubi tradycyjnej sałatki jarzynowej? Tym razem proponujemy trochę inn...
Odsłon: 8074
Lubisz przepisy na ciasta, które można odmierzyć za pomocą łyżki? Jeśli tak,...
Odsłon: 2564
Kopytka jaglane z pomidorowym sosem to świetny pomysł na codzienny obiad. Wyc...
Odsłon: 18659
Kto nie lubi tradycyjnej sałatki jarzynowej? Tym razem proponujemy trochę inn...
Odsłon: 8074
Składniki
Jabłka obrać , utrzeć na tarce o grubszych otworach usmażyć z 1/4 szklanki cukru oraz cynamonem. Mąkę przesiać. Masło rozpuścić. Mleko lekko podgrzać. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać1 łyżkę cukru oraz mąki, trochę mleka , wymieszać, pozostawić w ciepłym miejscu aż zaczną rosnąć.
Żółtka oraz całe jajko ubić z 1/2 szklanki cukru , dodać rosnące drożdże, mleko, mąkę , szczyptę soli wyrabiać ciasto aż będzie sprężyste, dodać masło , wyrabiać dalej aż będzie elastyczne i będzie odchodziło od ścianek naczynia. Pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę , podzielić na 4 części. Z każdej uformować wałek a następnie podzielić na 7 części, z każdej uformować kulkę , którą następnie rozwałkować i z jednego boku naciąć , z drugiego umieścić porcję jabłek.
Uformować bułeczkę , zwijając.
Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem , układać formowane bułeczki, pozostawić chwilę do podrośnięcia a następnie posmarować roztrzepanym białkiem
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić i piec 15 minut lub dobrego zrumienienia bułeczek