Do góry

Desery Przepis na:

Bułeczki z nadzieniem różanym drożdżówki różane

Bułeczki z nadzieniem różanym drożdżówki różane

Autor:

Przepisów i artykułów: 572 Ocena: 5419

Dodano:

Odsłon: 201

Puszyste maślane drożdżówki nadziewane marmoladą różaną, polane lukrem i posypane skórką pomarańczową.

Składniki

  • Bułeczki (na 6 szt):
  • Mąka pszenna - 270g
  • Drożdże - 20g
  • Cukier - 1 łyżka
  • Mleko - 100ml
  • Masło - 30g
  • Jajko - 1szt
  • Sól - szczypta
  • Nadzienie:
  • Marmolada różana - 6 łyżeczek
  • Lukier:
  • Cukier puder - 3 łyżki
  • Sok z cytryny lub limonki - 4 łyżeczki
  • Skórka pomarańczowa kandyzowana do posypania
5-6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Bułeczki z nadzieniem różanym drożdżówki różane

Przygotowanie

  1. Mleko podgrzewamy z masłem, aż masło całkowicie się rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia (powinno być letnie). Dodajemy cukier i drożdże. Zostawiamy na 10 minut. Mieszamy z mąką, jajkiem i solą. Zarabiamy ciasto ręcznie lub w mikserze, aż będzie elastyczne, gładkie i nie będzie kleić się do rąk. Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę.

    Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 części. Z każdego kawałka robimy kulkę i rozpłaszczamy ją w dłoniach. Na środek nakładamy łyżeczkę dżemu i zaklejamy ciasto. Formujemy okrągłe bułeczki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

    Pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut. Studzimy.

    Cukier mieszamy z sokiem z cytryny, aż będzie gładki. Polewamy ostudzone drożdżówki, posypujemy skórą pomarańczową.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń