Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste maślane drożdżówki nadziewane marmoladą różaną, polane lukrem i posypane skórką pomarańczową.
Pyszny chlebek, mięciutki w środku, o chrupiącej dobrze wypieczonej skórce. C...
Odsłon: 146
Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomy...
Odsłon: 356
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2289
Pyszny chlebek, mięciutki w środku, o chrupiącej dobrze wypieczonej skórce. C...
Odsłon: 146
Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomy...
Odsłon: 356
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2289
Składniki
Mleko podgrzewamy z masłem, aż masło całkowicie się rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia (powinno być letnie). Dodajemy cukier i drożdże. Zostawiamy na 10 minut. Mieszamy z mąką, jajkiem i solą. Zarabiamy ciasto ręcznie lub w mikserze, aż będzie elastyczne, gładkie i nie będzie kleić się do rąk. Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 części. Z każdego kawałka robimy kulkę i rozpłaszczamy ją w dłoniach. Na środek nakładamy łyżeczkę dżemu i zaklejamy ciasto. Formujemy okrągłe bułeczki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut. Studzimy. Cukier mieszamy z sokiem z cytryny, aż będzie gładki. Polewamy ostudzone drożdżówki, posypujemy skórą pomarańczową.