Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne
Prosty sernik na zimno z sera z wiaderka i kremówki, przyozdobiony różowymi w...
Odsłon: 184
Delikatne kawałki z polędwiczek kurczaka w panierce z bułki tartej i płatków...
Odsłon: 3201
Schab gotowany w aromatycznym bulionie z dużą ilością ziół to propozycja dla...
Odsłon: 2416
Prosty sernik na zimno z sera z wiaderka i kremówki, przyozdobiony różowymi w...
Odsłon: 184
Delikatne kawałki z polędwiczek kurczaka w panierce z bułki tartej i płatków...
Odsłon: 3201
Schab gotowany w aromatycznym bulionie z dużą ilością ziół to propozycja dla...
Odsłon: 2416
Składniki
Mąkę przesiać,w środku zrobić dołek,wsypać pokruszone drożdże,odobinę cukru,dodać nieco mleka.Zrobićr ozczyn.
Resztę mleka zagotować ,dodać masło(1 łyżkę odłożyć) i smalec,ostudzić do temperatury pokojowej.
Do rozczynu dodać jajko,żółtka,otartą skórkę z cytryny,resztę cukru,sól oraz mleko z cukrem i wyrabiać,aż będzie odchodzić od brzegów naczynia.Ponownie pozostawić pod przykryciem na 30 minut do wyrośnięcia.
Jajka ubić z rumem i śmietanką,dosypując cukier.Następnie dodać orzechy laskowe.Wyrośnięte ciasto raz jeszcze zagnieść,rozwałkowaćna grubość około 2 cm i pociąć na kwadraty o boku 8 cm.Nakładać do środka nieco nadzienia i starannie zlepić.
Bułeczki ułożyć w tortownicu o średnicy 24 cm i jeszcze raz pozostawić na 20-30 minut do wyrośnięcia.Resztę masła stopić i posmarować nim bułeczki.Piec 25-35 minut w temperaturze 200 st na złotobrązowy kolor..Gotowe posypać cukrem pudrem.