Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 191
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4431
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12035
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6844
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5621
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 191
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4431
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12035
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6844
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5621
Składniki
Mąkę przesiać,w środku zrobić dołek,wsypać pokruszone drożdże,odobinę cukru,dodać nieco mleka.Zrobićr ozczyn.
Resztę mleka zagotować ,dodać masło(1 łyżkę odłożyć) i smalec,ostudzić do temperatury pokojowej.
Do rozczynu dodać jajko,żółtka,otartą skórkę z cytryny,resztę cukru,sól oraz mleko z cukrem i wyrabiać,aż będzie odchodzić od brzegów naczynia.Ponownie pozostawić pod przykryciem na 30 minut do wyrośnięcia.
Jajka ubić z rumem i śmietanką,dosypując cukier.Następnie dodać orzechy laskowe.Wyrośnięte ciasto raz jeszcze zagnieść,rozwałkowaćna grubość około 2 cm i pociąć na kwadraty o boku 8 cm.Nakładać do środka nieco nadzienia i starannie zlepić.
Bułeczki ułożyć w tortownicu o średnicy 24 cm i jeszcze raz pozostawić na 20-30 minut do wyrośnięcia.Resztę masła stopić i posmarować nim bułeczki.Piec 25-35 minut w temperaturze 200 st na złotobrązowy kolor..Gotowe posypać cukrem pudrem.