Do góry

Desery Przepis na:

Bułki drożdżowe z czarną porzeczką

Bułki drożdżowe z czarną porzeczką

Autor:

Przepisów i artykułów: 1028 Ocena: 7083

Dodano:

Odsłon: 3482

Jejku jak ja kocham ten stan kiedy bułeczki drożdżowe robić mam. Pokochałam pieczenie słodkich bułeczek od czasu kiedy pierwsze wyszły mi pierwsze jakie piekłam

Składniki

  • składniki na ciasto :
  • 4 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka poj. 210 ml),
  • 6 łyżek cukru,
  • 2 jajka rozmiar M,
  • 1 czubata łyżka masła prawdziwego,
  • 0,5 szklanki śmietany,
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego,
  • rozczyn drożdżowy :
  • 50 g drożdży świeżych (pół kostki),
  • 100 ml ciepłej wody,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka mąki
  • dodatkowo :
  • 1 słoik (300 g) porzeczek czarnych w cukrze,
  • 1 kisiel 30 g słodki kubek z kawałkami owoców
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bułki drożdżowe z czarną porzeczką

Przygotowanie

  1. Na początek przygotować rozczyn drożdżowy, do kubka przełożyć drożdże wsypać na nie po łyżeczce cukru oraz mąki i zalać ciepłą przegotowaną wodą ( nie gorącą ). Całość wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

  2. Następnym krokiem jest przygotowanie ciasta do miski wsypać mąkę oraz cukier, wbić całe jajka wlać dowolny ulubiony aromat , dodać śmietanę o temperaturze pokojowej oraz wlać wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Dokładnie wyrobić ciasto do połączenia się wszystkich składników ze sobą następnie wlać roztopione letnie masło i wyrabiać tak długo aż ciasto wchłonie całe dodane masło odstawić na dziesięć minut aby ciasto odpoczęło

  3. W czasie gdy ciasto odpoczywa przygotować farsz do bułeczek a mianowicie przygotować kisiel, następnie czarną porzeczkę w cukrze oddzielić przez sitko sok od owoców i owoc przełożyć do salaterki wsypać suchy kisiel i dokładnie wymieszać

  4. Gdy ciasto już odpoczęło i mamy przygotowane owoce wtedy odrywać dowolny kawałek elastycznego mięciutkiego ciasta rozciągnąć go za pomocą rąk nakładać po łyżeczce owoców z kisielem i sklejać zaczynając od środka po całości formując podłużne bułeczki

  5. Na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia ułożyć wszystkie przygotowane bułeczki oczywiście pozostawić między nimi odstępy. Następnie przygotować jedno jajko oraz jedną łyżkę mleka roztrzepać za pomocą widelca lub trzepaczki, posmarować przygotowane bułki i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia

  6. Wyrośnięte bułki wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 25 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia. Upieczone bułeczki wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia, po ostygnięciu zdjąć z papieru do pieczenia i ułożyć jedną na drugiej na talerzu

  7. Bułeczki wyszły bardzo smaczne i mięciutkie idealnie nadają się dla gości lub dla domowników do zimnego mleka czy gorącego kakao, zrobione w takiej formie bułeczki mogą być również z dodatkiem jagód i wtedy będą jagodzianki. Jeżeli ktoś lubi można polukrować

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń