Do góry

Desery Przepis na:

Bułki drożdżowe z dżemem

Bułki drożdżowe z dżemem

Autor:

Przepisów i artykułów: 134 Ocena: 891

Dodano:

Odsłon: 2216

Bułeczki drożdżowe , pysznie nadziewane ulubionym dżemem .

Składniki

  • Składniki na około 16 bułeczek . * 0.5 kg mąki , najlepiej tortowej
  • * 0.5 kostki margaryny * około 3/4 szklanki letniego mleka
  • * 3 żółtka rozmiaru L z wolnego wybiegu * 12 dkg drobnego cukru
  • * 3 żółtka rozmiaru L z wolnego wybiegu * 12 dkg drobnego cukru
  • * Ziarna siemienia lnianego , maku do posypania * Papier do pieczenia
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Bułki drożdżowe z dżemem

Przygotowanie

  1. Z drożdży, szczypty mąki i cukru i odrobiny ciepłego mleka robimy zaczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia aż podwoją swoją objętość 2-3 krotnie.


    W małym garnku rozpuszczamy margarynę i odstawiamy do przestygnięcia.

    Mleko delikatnie podgrzewamy.

    Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę.

    Do dość wysokiej plastikowej miski wsypujemy mąkę pszenną. Następnie dodajemy utarte na puch jajka z cukrem oraz wyrośnięte drożdże. Delikatnie mieszamy.

    Kolejnym krokiem jest stopniowe dodawanie ciepłego mleka. Ręką łączymy składniki. Na sam koniec stopniowo dolewamy rozpuszczoną , ciepłą margarynę.

    Ciasto powinno być miękkie, delikatne i swobodnie odchodzić od dłoni. Jeżeli jest zbyt rzadkie należy podsypać mąką i nadal wyrabiać. Ciasta nie miksujemy, nie mieszamy jak babki a ugniatamy. Dobrze wyrobione na jednolitą masę , mięciutkie i gładkie, przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    Prawidłowo wykonane powinno wręcz potroić swoją objętość.

    Blaszki wykładamy papierem do pieczenia . Ja potrzebowałam dwie .

    Z wyrośniętego ciasta odrywamy małe kawałki , rozpłaszczamy na dłoni i kładziemy około 1 łyżeczki dżemu .
    Brzegi ciasta dokładnie zaklejamy tworząc pieroga a następnie sklejone brzegi staramy się zebrać w jedno miejsce na środek . Delikatnie sklejamy je ze sobą i tworzymy bułkę .
    Robimy tak do całkowitego wykorzystania ciasta .

  2. Gotowe bułeczki kładziemy na przygotowaną blaszkę , odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut . Jeszcze troszkę podrosną . Następnie smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy ulubionymi nasionami , wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut w temperaturze 190 stopni . Ponieważ każdy piekarnik tak naprawdę jest inny pieczemy aż będą rumiane i przepieczone , a należy delikatnie sprawdzić to drewnianą długą wykałaczką .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń