Do góry

Desery Przepis na:

Bułki drożdżowe z jabłkami

Bułki drożdżowe z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2188 Ocena: 48547

Dodano:

Odsłon: 2366

Pyszne drożdżowe bułeczki z szarą renetą...

Składniki

  • 500 g mąki
  • 40 g drożdży
  • 200 ml mleka
  • sól
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 50 g cukru
  • 80 g masła
  • olejek walniliowy
  • cukier waniliowy
  • masa:
  • 2 łyżki cukru
  • galaretka cytrynowa
  • łyżeczka cynamonu
  • 4 duże szare renety
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże wymieszałem z łyżką cukru ,kiedy stały się płynne ,wlałem letnie mleko ,wsypałem 100 g mąki ,szczyptę soli i dokładnie wymieszałem. Przykryłem ściereczką i umieściłem w ciepłym miejscu.
    Kiedy rozczyn potroił swoją objętość ,dodałem jajka oraz żółtka ubite z pozostałym cukrem olejkiem i cukrem waniliowym. Wyrabiałem ciasto ręką około 15 min ,wlałem letnie roztopione masło i wyrabiałem do czasu ,kiedy tłuszcz całkowicie połączył się z masłem. Ciasto przykryłem ściereczką i odstawiłem na 40 min w ciepłe miejsce.

    W tym czasie obrałem jabłka ,pokroiłem w dużą kostkę ,włożyłem do rondelka wsypałem cynamon ,cukier trzcinowy i podsmażałem chwilę. Pod koniec dodałem opakowanie galaretki cytrynowej. Podsmażałem jeszcze 2 min.

  2. Reszta na linku

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

http://gregorhspeed.blogspot.com/2014/04/buki-drozdzowe-z-jabkami.html

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń