Miękkie i pyszne skręcane bułeczki.
Bułki z serowe z owocami kandyzowanymi
Składniki
Ciasto
- mąka pszenna 500 g
- drożdże 36 g
- 2 żółtka
- rzadsze puree dyniowe 90 g
- jogurt naturalny 180 g + 3 łyżki mleka
- olej rzepakowy 50 ml
- cukier drobny 50 g
Nadzienie
- twaróg półtłusty 420-430 g
- 1 mniejsze jajko
- cukier puder 35 g
- kandyzowane pomelo 15 g
- kandyzowany imbir 15 g
- rodzynki 25 g
Lukier
- cukier puder
- sok z limonki
Składniki
Ciasto
- mąka pszenna 500 g
- drożdże 36 g
- 2 żółtka
- rzadsze puree dyniowe 90 g
- jogurt naturalny 180 g + 3 łyżki mleka
- olej rzepakowy 50 ml
- cukier drobny 50 g
Nadzienie
- twaróg półtłusty 420-430 g
- 1 mniejsze jajko
- cukier puder 35 g
- kandyzowane pomelo 15 g
- kandyzowany imbir 15 g
- rodzynki 25 g
Lukier
- cukier puder
- sok z limonki

Etapy przygotowania
16 bułek. Mąkę przesiać do miski w środku zrobić dołek, wkruszyć drożdże. Z odmierzonego cukru odsypać łyżeczkę i posypać drożdże, zalać 3 łyżkami letniego mleka. Jogurt delikatnie podgrzać. Gdy drożdże podrosną, dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 60 minut. Nadzienie. Pomelo i imbir pokroić w kostkę. Rodzynki i imbir zalać minimalną ilością gorącej wody, potem odcedzić. Twaróg rozgnieść, dodać roztrzepane jajko, cukier, wymieszać. Dodać owoce i wymieszać. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować na prostokąt 40 X 24 cm. Posmarować nadzieniem. Złożyć ciasto do połowy wzdłuż dłuższego boku, nakryć przykryć drugą częścią ciasta. Pokroić w poprzek na 5 cm paski i zakręcić je. Z każdej części wychodzi po 8 bułek.
Bułki przełożyć na blaszki pokryte papierem. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 20 minut. Piec w 185 C ok. 20 minut. Lekko przestudzone bułki polać lukrem.
Przepis w Waszym wykonaniu (5)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 358

"Baked Alaska" to deser, który charakteryzuje się lodami zapieczonymi pod bez...
Odsłon: 124
Ostatnio komentowane przepisy

Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 358

"Baked Alaska" to deser, który charakteryzuje się lodami zapieczonymi pod bez...
Odsłon: 124


Składniki
- mąka pszenna 500 g
- drożdże 36 g
- 2 żółtka
- rzadsze puree dyniowe 90 g
- jogurt naturalny 180 g + 3 łyżki mleka
- olej rzepakowy 50 ml
- cukier drobny 50 g
- twaróg półtłusty 420-430 g
- 1 mniejsze jajko
- cukier puder 35 g
- kandyzowane pomelo 15 g
- kandyzowany imbir 15 g
- rodzynki 25 g
- cukier puder
- sok z limonki
16 bułek. Mąkę przesiać do miski w środku zrobić dołek, wkruszyć drożdże. Z odmierzonego cukru odsypać łyżeczkę i posypać drożdże, zalać 3 łyżkami letniego mleka. Jogurt delikatnie podgrzać. Gdy drożdże podrosną, dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 60 minut. Nadzienie. Pomelo i imbir pokroić w kostkę. Rodzynki i imbir zalać minimalną ilością gorącej wody, potem odcedzić. Twaróg rozgnieść, dodać roztrzepane jajko, cukier, wymieszać. Dodać owoce i wymieszać. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować na prostokąt 40 X 24 cm. Posmarować nadzieniem. Złożyć ciasto do połowy wzdłuż dłuższego boku, nakryć przykryć drugą częścią ciasta. Pokroić w poprzek na 5 cm paski i zakręcić je. Z każdej części wychodzi po 8 bułek.
Bułki przełożyć na blaszki pokryte papierem. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 20 minut. Piec w 185 C ok. 20 minut. Lekko przestudzone bułki polać lukrem.