Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miękkie i pyszne skręcane bułeczki.
Cenisz szybko przygotowane desery? Nie lubisz ociekających tłuszczem wypieków...
Odsłon: 5398
Pierogi po zbójnicku z pewnością zadowolą każdego głodomora. Mięciutkie ciast...
Odsłon: 29631
Cenisz szybko przygotowane desery? Nie lubisz ociekających tłuszczem wypieków...
Odsłon: 5398
Pierogi po zbójnicku z pewnością zadowolą każdego głodomora. Mięciutkie ciast...
Odsłon: 29631
Składniki
16 bułek. Mąkę przesiać do miski w środku zrobić dołek, wkruszyć drożdże. Z odmierzonego cukru odsypać łyżeczkę i posypać drożdże, zalać 3 łyżkami letniego mleka. Jogurt delikatnie podgrzać. Gdy drożdże podrosną, dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 60 minut. Nadzienie. Pomelo i imbir pokroić w kostkę. Rodzynki i imbir zalać minimalną ilością gorącej wody, potem odcedzić. Twaróg rozgnieść, dodać roztrzepane jajko, cukier, wymieszać. Dodać owoce i wymieszać. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować na prostokąt 40 X 24 cm. Posmarować nadzieniem. Złożyć ciasto do połowy wzdłuż dłuższego boku, nakryć przykryć drugą częścią ciasta. Pokroić w poprzek na 5 cm paski i zakręcić je. Z każdej części wychodzi po 8 bułek.
Bułki przełożyć na blaszki pokryte papierem. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 20 minut. Piec w 185 C ok. 20 minut. Lekko przestudzone bułki polać lukrem.