Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miękkie i pyszne skręcane bułeczki.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8700
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1278
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10319
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4684
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 759
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8700
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1278
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10319
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4684
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 759
Składniki
16 bułek. Mąkę przesiać do miski w środku zrobić dołek, wkruszyć drożdże. Z odmierzonego cukru odsypać łyżeczkę i posypać drożdże, zalać 3 łyżkami letniego mleka. Jogurt delikatnie podgrzać. Gdy drożdże podrosną, dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 60 minut. Nadzienie. Pomelo i imbir pokroić w kostkę. Rodzynki i imbir zalać minimalną ilością gorącej wody, potem odcedzić. Twaróg rozgnieść, dodać roztrzepane jajko, cukier, wymieszać. Dodać owoce i wymieszać. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować na prostokąt 40 X 24 cm. Posmarować nadzieniem. Złożyć ciasto do połowy wzdłuż dłuższego boku, nakryć przykryć drugą częścią ciasta. Pokroić w poprzek na 5 cm paski i zakręcić je. Z każdej części wychodzi po 8 bułek.
Bułki przełożyć na blaszki pokryte papierem. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 20 minut. Piec w 185 C ok. 20 minut. Lekko przestudzone bułki polać lukrem.