Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo lubię ciepłe buły na parze. Takie dopiero wyjęte z garnka rwę sobie po kawałku, maczam w cukrze pudrze i się zajadam popijając mlekiem. Pycha
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 9796
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2439
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1586
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 576
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3726
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 9796
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2439
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1586
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 576
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3726
Składniki
Z drożdży, odrobiny cukru, mąki i ciepłego mleka rozrabiamy zaczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do dość wysokiej plastikowej miski wsypujemy mąkę, cukier waniliowy, dodajemy 2 jajka, resztę cukru. Następnie dodajemy wyrośnięte drożdże. Mieszamy wszystkie składniki pomału i stopniowo dodając ciepłe mleko. Nie koniecznie musimy zużyć całe mleko. Zależne jest to od gęstości ciasta. Do dobrze wyrobionego ciasta, stopniowo dodajemy rozpuszczoną, ciepłą margarynę. Za pomocą ręki wyrabiamy nasze składniki na jednolitą masę. Ciasto powinno być gładkie i sprężyste. Posypujemy delikatnie mąką i przykrywając ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30-40 minut. Po upływie tego czasu, wykładamy ciasto na stół lub deskę i formujemy kulki. Mi wyszło 8. Wszystko zależne jest od wielkości. Tak przygotowane buły zostawiamy przez około 10 minut, po przykryciem do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy garnek z wodą oraz, dwa garnki przeznaczone do parowania. Każde dno delikatnie smarujemy olejem, aby nasze buły nie przywarły. Po upływie 10 minut układamy po 4 bułki na każdym dnie i przykrywamy garnek pokrywką. Od czasu zagotowania się wody, bułki trzymamy na parze przez około 10 - 12 minut. Po upływie czasu, wyjmujemy na talerz i zajadamy się.