Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo lubię ciepłe buły na parze. Takie dopiero wyjęte z garnka rwę sobie po kawałku, maczam w cukrze pudrze i się zajadam popijając mlekiem. Pycha
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 1630
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 420992
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1930
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 1630
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 420992
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1930
Składniki
Z drożdży, odrobiny cukru, mąki i ciepłego mleka rozrabiamy zaczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do dość wysokiej plastikowej miski wsypujemy mąkę, cukier waniliowy, dodajemy 2 jajka, resztę cukru. Następnie dodajemy wyrośnięte drożdże. Mieszamy wszystkie składniki pomału i stopniowo dodając ciepłe mleko. Nie koniecznie musimy zużyć całe mleko. Zależne jest to od gęstości ciasta. Do dobrze wyrobionego ciasta, stopniowo dodajemy rozpuszczoną, ciepłą margarynę. Za pomocą ręki wyrabiamy nasze składniki na jednolitą masę. Ciasto powinno być gładkie i sprężyste. Posypujemy delikatnie mąką i przykrywając ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30-40 minut. Po upływie tego czasu, wykładamy ciasto na stół lub deskę i formujemy kulki. Mi wyszło 8. Wszystko zależne jest od wielkości. Tak przygotowane buły zostawiamy przez około 10 minut, po przykryciem do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy garnek z wodą oraz, dwa garnki przeznaczone do parowania. Każde dno delikatnie smarujemy olejem, aby nasze buły nie przywarły. Po upływie 10 minut układamy po 4 bułki na każdym dnie i przykrywamy garnek pokrywką. Od czasu zagotowania się wody, bułki trzymamy na parze przez około 10 - 12 minut. Po upływie czasu, wyjmujemy na talerz i zajadamy się.