Do góry

Desery Przepis na:

Buły na parze

Buły na parze

Autor:

Przepisów i artykułów: 71 Ocena: 325

Dodano:

Odsłon: 224

Bardzo lubię ciepłe buły na parze. Takie dopiero wyjęte z garnka rwę sobie po kawałku, maczam w cukrze pudrze i się zajadam popijając mlekiem. Pycha

Składniki

  • *450 g mąki pszennej *30 g świeżych drożdży
  • *Około 300 ml ciepłego ale nie gorącego mleka *60 g margaryny
  • *40 g cukru * 2 jajka
  • * Szczypta soli *Cukier waniliowy
  • * Cukier puder * Ulubiony dżem
  • * Garnek do gotowania na parze lub garnek i duża gaza /cienka ścierka.
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Buły na parze

Przygotowanie

  1. Z drożdży, odrobiny cukru, mąki i ciepłego mleka rozrabiamy zaczyn.
    Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Do dość wysokiej plastikowej miski wsypujemy mąkę, cukier waniliowy, dodajemy 2 jajka, resztę cukru. Następnie dodajemy wyrośnięte drożdże. Mieszamy wszystkie składniki pomału i stopniowo dodając ciepłe mleko. Nie koniecznie musimy zużyć całe mleko. Zależne jest to od gęstości ciasta. Do dobrze wyrobionego ciasta, stopniowo dodajemy rozpuszczoną, ciepłą margarynę. Za pomocą ręki wyrabiamy nasze składniki na jednolitą masę. Ciasto powinno być gładkie i sprężyste. Posypujemy delikatnie mąką i przykrywając ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30-40 minut.
    Po upływie tego czasu, wykładamy ciasto na stół lub deskę i formujemy kulki. Mi wyszło 8. Wszystko zależne jest od wielkości. Tak przygotowane buły zostawiamy przez około 10 minut, po przykryciem do wyrośnięcia.
    W tym czasie przygotowujemy garnek z wodą oraz, dwa garnki przeznaczone do parowania. Każde dno delikatnie smarujemy olejem, aby nasze buły nie przywarły.
    Po upływie 10 minut układamy po 4 bułki na każdym dnie i przykrywamy garnek pokrywką. Od czasu zagotowania się wody, bułki trzymamy na parze przez około 10 - 12 minut. Po upływie czasu, wyjmujemy na talerz i zajadamy się.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń