Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bulaczak lubelski to regionalne ciasto drożdżowe z dodatkiem buraka cukrowego i maku. Przepis pochodzi ze starego notatnika babci Irenki i na przeszło 30 lat. Dawniej wypiekało się go w piecu kaflowym, obecnie można go przygotować w piekarniku, jest równie smaczny.
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 266
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1101
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 266
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1101
Składniki
Buraki cukrowe obierz, pokrój na mniejsze części, zalej wodą i gotuj do miękkości. Po gotowaniu odlej szklankę wody z buraków. Będzie potrzebna do ciasta. Buraki odcedź, ostudź i pokrój na cienkie paseczki.
W gorącej wodzie z gotowanych buraków rozpuść margarynę. Dodaj do środka pokruszone, świeże drożdże i 2 łyżki cukru. Składniki wymieszaj.
Do osobnej miski przesiej mąkę, dodaj pozostałą część cukru, wbij jajka, dodaj kwaśną śmietanę i mak. Na koniec wlej rozpuszczoną margarynę z wodą i drożdżami. Dodaj buraki cukrowe. Zagnieć gładkie, jednolite ciasto.
Blachę wyściel papierem do pieczenia lub posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Ciasto przełóż do formy.
W miseczce połącz jajko ze śmietaną. Składniki wymieszaj. Gotową mieszanką posmaruj ciasto. Na koniec buraczaka oprósz makiem i cukrem. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (grzałka góra-dół). Buraczaka piecz przez około 75 minut.