Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pączki słodkie dzięki startemu burakowi, więc dodajemy mniej cukru.
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44750
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44750
Składniki
Drożdże utrzeć z połową łyżeczki cukru, płynne przelać do mąki.
Żółtko roztrzepać, przełożyć do mąki, dodać starte buraki ( razem z sokiem ), wlać olej, zagnieść dość miękkie ciasto. Można dodać jeszcze trochę soku z buraka.
Przykryć, odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto zwiększy swoją objętość, rozwałkować je na grubość ok.1 cm.
Ciasto podsypujemy mąką.
Wykrawać kółka przy pomocy kieliszka, z reszty ciasta wyrabiamy małe kulki i lekko spłaszczamy.
Smażymy na rozgrzanym głębokim oleju, lub smalcu z dwóch stron. Ja smażyłam na patelni. Osączamy na papierowych ręcznikach. Możemy posypać cukrem pudrem.