Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pączki słodkie dzięki startemu burakowi, więc dodajemy mniej cukru.
Smaki argentyńskiej przyprawy do grillowanych mięs idealnie pasują do drobiu.
Odsłon: 158
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 281
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 54
Smaki argentyńskiej przyprawy do grillowanych mięs idealnie pasują do drobiu.
Odsłon: 158
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 281
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 54
Składniki
Drożdże utrzeć z połową łyżeczki cukru, płynne przelać do mąki.
Żółtko roztrzepać, przełożyć do mąki, dodać starte buraki ( razem z sokiem ), wlać olej, zagnieść dość miękkie ciasto. Można dodać jeszcze trochę soku z buraka.
Przykryć, odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto zwiększy swoją objętość, rozwałkować je na grubość ok.1 cm.
Ciasto podsypujemy mąką.
Wykrawać kółka przy pomocy kieliszka, z reszty ciasta wyrabiamy małe kulki i lekko spłaszczamy.
Smażymy na rozgrzanym głębokim oleju, lub smalcu z dwóch stron. Ja smażyłam na patelni. Osączamy na papierowych ręcznikach. Możemy posypać cukrem pudrem.