Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pączki słodkie dzięki startemu burakowi, więc dodajemy mniej cukru.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4457
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 417634
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4457
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 417634
Składniki
Drożdże utrzeć z połową łyżeczki cukru, płynne przelać do mąki.
Żółtko roztrzepać, przełożyć do mąki, dodać starte buraki ( razem z sokiem ), wlać olej, zagnieść dość miękkie ciasto. Można dodać jeszcze trochę soku z buraka.
Przykryć, odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto zwiększy swoją objętość, rozwałkować je na grubość ok.1 cm.
Ciasto podsypujemy mąką.
Wykrawać kółka przy pomocy kieliszka, z reszty ciasta wyrabiamy małe kulki i lekko spłaszczamy.
Smażymy na rozgrzanym głębokim oleju, lub smalcu z dwóch stron. Ja smażyłam na patelni. Osączamy na papierowych ręcznikach. Możemy posypać cukrem pudrem.