Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Cesarski omlet szarpany"
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 45
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 76
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 34
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 102
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 45
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 76
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 34
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 102
Składniki
Sos śliwkowy: śliwki wsyp do garnka o grubym dnie, włóż gwiazdki anyżu. Podgrzewaj na małym ogniu, aż puszczą sok. Wsyp wtedy połowę porcji cukru i wymieszaj. Kiedy śliwki się podduszą, spróbuj i ewentualnie dodaj resztę cukru. Z gotowego sosu wyjmij anyż.
Omlet: rodzynki przebierz, opłucz, namocz 10 min w ciepłej wodzie, starannie osącz. Oddziel żółtka od białek. Żółtka zmiksuj z przesianą mąką i mlekiem. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Połącz delikatnie ciasto z pianą.
Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Kiedy masło się spieni, wyłóż ciasto omletowe. Smaż z jednej strony na rumiano. Szeroką szpatułką obróć omlet na drugą stronę i smaż do zezłocenia.
Ogrzej talerz, zsuń na niego gotowy omlet i porwij dwoma widelcami na nieregularne kawałki. Na patelnię dołóż drugą łyżkę masła, włóż omlet, podsmaż minutę. Podawaj oprószony cukrem pudrem z sosem śliwkowym.
czas przygotowania: 40 min, ilość porcji: 2, cena za porcję: 3,40 złŹródło: Chwila dla Ciebie