Do góry

Desery Przepis na:

Chałwowiec bez pieczenia

Przepis dnia 2019-03-24
Chałwowiec bez pieczenia

Autor:

Przepisów i artykułów: 573 Ocena: 10264

Dodano:

Odsłon: 21043

Ciasto z delikatną masą budyniowo-chałwową. Proste, szybkie i przepyszne.

Składniki

  • Masa : Chałwa 300 g
  • masło 200 g
  • mleko 1 litr
  • 2 żółtka
  • cukier 110 g
  • mąka pszenna 3 łyżki ( 40 g )
  • mąka ziemniaczana 3 łyżki ( 60 g )
  • herbatniki kakaowe 600 g
  • dżem z czarnej porzeczki 220 g
  • Na wierzch : czekolada 60 % 3 cząstki
  • ew. chałwa 100 g
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Blacha 20 X 30 cm.
    Odlewamy szklankę mleka, resztę powoli doprowadzamy do wrzenia.
    Odlane mleko mieszamy z żółtkami, cukrem i mąkami.
    Gładką mieszaninę przelewamy do wrzącego mleka, energicznie mieszamy i chwilkę gotujemy. Gotowy budyń studzimy.
    Krótko ubijamy miękkie masło, potem po łyżce dodajemy budyń i pod koniec kawałki chałwy.

  2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy pierwszą warstwę herbatników.
    Na herbatniki nakładamy warstwę kremu, potem herbatniki, dżem, krem,herbatniki, krem, herbatniki i na koniec krem.

  3. Najwięcej uwagi i spokoju musimy zachować przy nakładaniu kremu na dżem. Pilnujmy żeby warstwy nie wymieszały się.

  4. Blaszkę odstawiam z boku na 30 minut, potem wkładam do lodówki.
    Po 30 minutach na wierzch ciasta ścieram czekoladę i ew. chałwę.
    Ciasto nie jest bardzo słodkie więc bez obaw można dodać jeszcze ten kawałek chałwy.
    Ciasto schładzamy kilka godzin.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 24 marca Elu, piękne ciasto a w dodatku wszystkie moje smaki. Gratuluję zasłużonego Przepisu Dnia !.:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Paninadeser 24 marca Ciacho dla mnie, bo uwielbiam chałwę :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 17 marca Ale pyszności na niedzielę i to jeszcze bez pieczenia :) Po kawałku takiego ciacha, można mieć dzień z głowy, mniam :D

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ErJot 16 marca Robię podobne i serdecznie polecam bo jest obłędne:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń