Do góry

Desery Przepis na:

Chałwowiec - ciasto chałwowe

Chałwowiec - ciasto chałwowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 464 Ocena: 9386

Dodano:

Odsłon: 9772

Chałwowiec lub też ciasto chałwowe z pewnością jest warte uwagi. Zwłaszcza wielbiciele chałwy będą zachwyceni tym wypiekiem. Ciasto jest smaczne i bardzo słodkie a tym samym wydajne: bo nie chce się więc zjeść więcej niż jednego kawałka na raz. ;-) Chałwy jest w kremie bardzo dużo, więc jej smak zdecydowanie dominuje.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 5 jajek L
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej typ 450
  • 1/3 szklanki kakao
  • szczypta soli
  • ...
  • Krem:
  • 400g chałwy waniliowej
  • 2 budynie waniliowe
  • 3 szklanki mleka
  • 250g margaryny
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę i kakao mieszamy ze sobą. Białka i żółtka oddzielamy od siebie. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy powoli cukier, następnie żółtka. Zmniejszamy maksymalnie obroty miksera, dodajemy mąkę, mieszamy tylko do połączenia składników. Ciasto przekładamy na blaszkę 20x30cm (ze spodem wyłożonym papierem do pieczenia). Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut.

  2. Budynie gotujemy na mleku. Dobrze studzimy. Margarynę w temperaturze pokojowej ucieramy, dodajemy na przemian budyń i 300g pokruszonej chałwy.

  3. Wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 części. Przekładamy przygotowanym kremem, smarujemy nim również wierzch. Posypujemy pokruszoną chałwą. Chłodzimy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 17 grudnia 2017 Wszystko co z chałwą to moje ulubione:) A ciasto prezentuje się bardzo apetycznie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń