Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chałwowiec lub też ciasto chałwowe z pewnością jest warte uwagi. Zwłaszcza wielbiciele chałwy będą zachwyceni tym wypiekiem. Ciasto jest smaczne i bardzo słodkie a tym samym wydajne: bo nie chce się więc zjeść więcej niż jednego kawałka na raz. ;-) Chałwy jest w kremie bardzo dużo, więc jej smak zdecydowanie dominuje.
Mąkę i kakao mieszamy ze sobą. Białka i żółtka oddzielamy od siebie. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy powoli cukier, następnie żółtka. Zmniejszamy maksymalnie obroty miksera, dodajemy mąkę, mieszamy tylko do połączenia składników. Ciasto przekładamy na blaszkę 20x30cm (ze spodem wyłożonym papierem do pieczenia). Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut.
Budynie gotujemy na mleku. Dobrze studzimy. Margarynę w temperaturze pokojowej ucieramy, dodajemy na przemian budyń i 300g pokruszonej chałwy.
Wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 części. Przekładamy przygotowanym kremem, smarujemy nim również wierzch. Posypujemy pokruszoną chałwą. Chłodzimy.
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kolejne ciasto siostry Anastazji, oczywiście do przepisu...
Odsłon: 31880
Siostra Anastazja za sprawą tego rajskiego sernika kokosowego zabierze Cię wp...
Odsłon: 24633
Pyszna orzeźwiająca letnia sałatka.Idealna do grilla jak również na piknik, s...
Odsłon: 241
Pyszna i orzeźwiająca sałatka owocowa z orzechami i płatkami migdałów .Ideal...
Odsłon: 119
Kto nie był na grillu gdzie były grillowane warzywka?!
Odsłon: 56
Świeże warzywa i kremowy bogaty w smaku sos!
Odsłon: 64
Pyszna orzeźwiająca letnia sałatka.Idealna do grilla jak również na piknik, s...
Odsłon: 241
Pyszna i orzeźwiająca sałatka owocowa z orzechami i płatkami migdałów .Ideal...
Odsłon: 119
Kto nie był na grillu gdzie były grillowane warzywka?!
Odsłon: 56
Świeże warzywa i kremowy bogaty w smaku sos!
Odsłon: 64
Składniki
Mąkę i kakao mieszamy ze sobą. Białka i żółtka oddzielamy od siebie. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy powoli cukier, następnie żółtka. Zmniejszamy maksymalnie obroty miksera, dodajemy mąkę, mieszamy tylko do połączenia składników. Ciasto przekładamy na blaszkę 20x30cm (ze spodem wyłożonym papierem do pieczenia). Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut.
Budynie gotujemy na mleku. Dobrze studzimy. Margarynę w temperaturze pokojowej ucieramy, dodajemy na przemian budyń i 300g pokruszonej chałwy.
Wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 części. Przekładamy przygotowanym kremem, smarujemy nim również wierzch. Posypujemy pokruszoną chałwą. Chłodzimy.
Przepisy Desery
Desery
Ciasto z nutką jagodową
Desery
Fale Dunaju
Desery
Mini serniczki z borówkami na ciepło
Desery
Proste ciasto z owocami
Ciasto z nutką jagodową
Bajeczne ciasto z dodatkiem jagód, na pewno zasmakuje całej rodzinie, szybkie...
Odsłon: 19
Fale Dunaju
Pyszne ciasto o pięknej nazwie Fale Dunaju
Odsłon: 1349