Do góry

Desery Przepis na:

Chałwowiec na zimno

Chałwowiec na zimno

Autor:

Przepisów i artykułów: 2311 Ocena: 51322

Dodano:

Odsłon: 6402

Delikatny smak chałwy i bitej śmietany.

Składniki

  • 300 g chałwy (u nas słonecznikowa)
  • 1 litr mleka 3,2%
  • 12 listków żelatyny
  • 1 opakowanie słomki ptysiowej
  • 400 ml śmietanki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 6 łyżek nasion chia
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chałwowiec na zimno

Przygotowanie

  1. Chałwę podgrzewamy w mleku do całkowitego rozpuszczenia. Opcjonalnie można dosłodzić.
    Płatki żelatyny moczymy w zimnej wodzie, odciskamy, dodajemy do mleka. Rozpuszczamy, studzimy.
    W formie (28 x 18) układamy słomkę ptysiową, na nią przekładamy tężejącą masę chałwową. Przekładamy do lodówki, do całkowitego stężenia masy.
    Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Mieszamy z nasionami chia, układamy na wierzch ciasta.
    Przekładamy na kilka godzin do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń