Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny smak chałwy i bitej śmietany.
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 21710
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 335
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 297
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 21710
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 335
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 297
Składniki
Chałwę podgrzewamy w mleku do całkowitego rozpuszczenia. Opcjonalnie można dosłodzić. Płatki żelatyny moczymy w zimnej wodzie, odciskamy, dodajemy do mleka. Rozpuszczamy, studzimy. W formie (28 x 18) układamy słomkę ptysiową, na nią przekładamy tężejącą masę chałwową. Przekładamy do lodówki, do całkowitego stężenia masy. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Mieszamy z nasionami chia, układamy na wierzch ciasta. Przekładamy na kilka godzin do lodówki.