Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny smak chałwy i bitej śmietany.
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 340
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11135
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3778
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1302
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 340
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11135
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3778
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1302
Składniki
Chałwę podgrzewamy w mleku do całkowitego rozpuszczenia. Opcjonalnie można dosłodzić. Płatki żelatyny moczymy w zimnej wodzie, odciskamy, dodajemy do mleka. Rozpuszczamy, studzimy. W formie (28 x 18) układamy słomkę ptysiową, na nią przekładamy tężejącą masę chałwową. Przekładamy do lodówki, do całkowitego stężenia masy. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Mieszamy z nasionami chia, układamy na wierzch ciasta. Przekładamy na kilka godzin do lodówki.