Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny smak chałwy i bitej śmietany.
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 769
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22813
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15227
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4919
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45830
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 769
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22813
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15227
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4919
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45830
Składniki
Chałwę podgrzewamy w mleku do całkowitego rozpuszczenia. Opcjonalnie można dosłodzić. Płatki żelatyny moczymy w zimnej wodzie, odciskamy, dodajemy do mleka. Rozpuszczamy, studzimy. W formie (28 x 18) układamy słomkę ptysiową, na nią przekładamy tężejącą masę chałwową. Przekładamy do lodówki, do całkowitego stężenia masy. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Mieszamy z nasionami chia, układamy na wierzch ciasta. Przekładamy na kilka godzin do lodówki.