Do góry

Desery Przepis na:

Chałwowy sernik z wiśniami

Chałwowy sernik z wiśniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 68 Ocena: 2014

Dodano:

Odsłon: 8048

Połączenie sera, wiśni i chałwy zadowoli nie jedno wybredne podniebienie.

Składniki

  • Biszkopt: 2 jajka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa serowa: 1 kg białego sera
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 g chałwy waniliowej
  • 2 szklanki wiśni z kompotu
  • ponadto: mleczna czekolada
  • 100 g chałwy waniliowej
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Chałwowy sernik z wiśniami

Przygotowanie

  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić z nich pianę.

  2. Pod koniec ubijania dodać cukier kryształ i cukier waniliowy, delikatnie wymieszać.

  3. Cały czas delikatnie mieszając dodawać po żółtku.

  4. Na sam koniec dodać mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszać do połączenia się składników.

  5. . Gotową masę wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.

  6. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni bądź do suchego patyczka. Biszkopt wystudzić.

  7. Ser zmielić dwukrotnie.

  8. Masło rozpuścić w garnku dodać do niego ser, cukier, roztrzepane jajka i gotować około 10 minut cały czas mieszając.

  9. olejno do masy serowej należy dodać pokruszoną chałwę oraz budynie waniliowe.

  10. Mąkę ziemniaczaną należy wymieszać z mlekiem i wlać do gorącego sera. Całość podgrzewamy do momentu, aż masa będzie gęsta.

  11. Do gotowego sera dodajemy wydrylowane wiśnie i mieszamy do połączenia się składników.

  12. Masę serowa wylewamy na przygotowany wcześniej biszkopt. Wstawiamy do lodówki do stężenia sera na minimum 5 godzin a najlepiej na całą noc.

  13. Po tym czasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i polewamy nią ciasto, wierzch ciasta posypujemy pokrojona na drobne kawałki chałwą.

    Smacznego;)

  14. Białka oddzielić od żółtek i ubić z nich pianę.

  15. Pod koniec ubijania dodać cukier kryształ i cukier waniliowy, delikatnie wymieszać.

  16. Cały czas delikatnie mieszając dodawać po żółtku.

  17. Na sam koniec dodać mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszać do połączenia się składników.

  18. . Gotową masę wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.

  19. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni bądź do suchego patyczka. Biszkopt wystudzić.

  20. Ser zmielić dwukrotnie.

  21. Masło rozpuścić w garnku dodać do niego ser, cukier, roztrzepane jajka i gotować około 10 minut cały czas mieszając.

  22. olejno do masy serowej należy dodać pokruszoną chałwę oraz budynie waniliowe.

  23. Mąkę ziemniaczaną należy wymieszać z mlekiem i wlać do gorącego sera. Całość podgrzewamy do momentu, aż masa będzie gęsta.

  24. Do gotowego sera dodajemy wydrylowane wiśnie i mieszamy do połączenia się składników.

  25. Masę serowa wylewamy na przygotowany wcześniej biszkopt. Wstawiamy do lodówki do stężenia sera na minimum 5 godzin a najlepiej na całą noc.

  26. Po tym czasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i polewamy nią ciasto, wierzch ciasta posypujemy pokrojona na drobne kawałki chałwą.

    Smacznego;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń