Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Charlotte Royale to niesamowity deser, który należy zachować na specjalne okazje. Wywodzi się z Francji i z pewnością zaskakuje – smakiem, formą, wnętrzem.
Przepisy siostry Anastazji od lat cieszą się sporym zainteresowaniem. Nic dzi...
Odsłon: 321
Przepyszny deser możesz przygotować z połączenia białk jaj i pistacji. Pistac...
Odsłon: 53
Trawnicka lemieszka to tradycyjne danie z Lubelszczyzny, popularne zwłaszcza...
Odsłon: 57
Burgery z szarpana wieprzowiną zachwyciły mnie smakiem są pyszne,sycące i gwa...
Odsłon: 20
Przepis przywiozłam od rodziny z Borysławic. Pączki z tego przepisu są wyjątk...
Odsłon: 3848
Przepisy siostry Anastazji od lat cieszą się sporym zainteresowaniem. Nic dzi...
Odsłon: 321
Przepyszny deser możesz przygotować z połączenia białk jaj i pistacji. Pistac...
Odsłon: 53
Trawnicka lemieszka to tradycyjne danie z Lubelszczyzny, popularne zwłaszcza...
Odsłon: 57
Burgery z szarpana wieprzowiną zachwyciły mnie smakiem są pyszne,sycące i gwa...
Odsłon: 20
Przepis przywiozłam od rodziny z Borysławic. Pączki z tego przepisu są wyjątk...
Odsłon: 3848
Składniki
Przygotuj ciasto na roladę. W osobnej misce wymieszaj oba rodzaje mąki. Z dwóch jajek oddziel białka od żółtek. Poumieszczaj je w osobnych naczyniach.
Do dwóch żółtek dodaj 2 pozostałe jajka w całości, dodatkowe żółtko i cukier. Ubij całość na wysokich obrotach przez 5 minut do uzyskania gęstej i puszystej piany.
Do masy jajecznej przesiej partiami uprzednio wymieszane mąki i wymieszaj wszystko drewnianą szpatułką do połączenia składników.
Odłożone wcześniej dwa białka ubij na sztywną pianę, dodając pod koniec łyżkę cukru. Dodaj je do ciasta i delikatnie wmieszaj w masę.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 st. Celsjusza. Na blaszce piekarnika rozłóż papier do pieczenia delikatnie posmarowany masłem i oprósz go mąką. Wylej na nią ciasto cienką warstwą, formując prostokąt o rozmiarach 20 cm x 40 cm.
Roladę piecz przez 7 minut lub do suchego patyczka. Ciasto powinno być sprężyste. Po upieczeniu natychmiast wyjmij i przystąp do formowania ciasta Charlotte Royale.
Upieczony biszkopt podziel na połowę. Jedną połowę odłóż do ostygnięcia. Drugą połowę przenieś na delikatnie wilgotną ściereczkę lnianą i zawiń w roladę, mocno ściskając. Schłodź w temperaturze pokojowej.
Kiedy ciasto będzie już zimne, roladę rozwiń ostrożnie i wysmaruj ją cienką warstwą dżemu malinowego. Ponownie bardzo mocno zwiń za pomocą ręcznika. Przełóż ją do folii spożywczej i wstaw do zamrażalnika na kilka godzin.
Przygotuj okrągłą miskę sałatkową o średnicy 20 cm lub mniejszej. Ważne, by miska po odwróceniu do góry dnem przypominała kopułę. Wyłóż ją folią spożywczą.
Po zmrożeniu rolady, odwiń ją z folii i pokrój na bardzo cienkie plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Wyłóż nimi dno miski aż po brzegi, w razie potrzeby docinając. Plasterki rolady powinny być ułożone bardzo ciasno, by nie było przerw między spiralami. Miskę wstaw potem pod przykryciem do lodówki.
Przygotuj krem. W osobnym naczyniu wymieszaj ze sobą cukier, żelatynę, sól i żółtka jajek. W rondelku podgrzej mleko do momentu aż zacznie parować. Nie doprowadzaj do wrzenia. Zahartuj mlekiem mieszankę jajeczną i stopniowo dodawaj resztę.
Mleko z mieszanką jajeczną przelej z powrotem do rondelka i ponownie podgrzej, nie doprowadzając do zagotowania. Całość powinna zacząć gęstnieć. Zdejmij z ognia i przelej przez sitko, zeskrobując zagęszczoną śmietanę z dna garnka. Mieszankę wstaw do lodówki na 1,5 godziny.
W drugiej misce ubij na sztywno śmietanę.
Do schłodzonej mieszanki kremu dodaj likier i wymieszaj. Następnie wmieszaj ubitą śmietanę. Krem będzie miał konsystencję rozpuszczonych lodów – to prawidłowy efekt. Wlej go do miski wyłożonej wcześniej plasterkami rolady.
Charlotte Royale powinno być chłodzone w lodówce przez minimum 6 godzin przed podaniem, ale najlepiej jest trzymać je w zimnie przez 24 godziny, by całkowicie stężała.