Do góry

Desery Przepis na:

Chlebek mocno bananowy

Chlebek mocno bananowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 136 Ocena: 2713

Dodano:

Odsłon: 1425

Propozycja wilgotnego ciasta, które przyrządzić może każdy i to bez użycia miksera. Przepis jest odpowiedzią na pytanie, co zrobić z mocno dojrzałymi bananami. Jeśli akurat macie te owoce pod ręką, resztę składników na pewno znajdziecie w swojej kuchni. Oryginalny "banana bread" pochodzi ze Stanów Zjednoczonych, jednak nie ma nic wspólnego z chlebem, jaki jadamy na co dzień. Można go dowolnie wzbogacać, dorzucając orzechy, owoce suszone czy korzenne przyprawy - zawsze się uda i na pewno będzie smaczny.

Składniki

  • 5 dojrzałych bananów (mniej dojrzałe też mogą być, byle nie były zielone, tylko żółte)
  • 80 g masła + 1/2 łyżki do wysmarowania formy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 jajo (L)
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej + 1/2 łyżki do posypania formy
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chlebek mocno bananowy

Przygotowanie

  1. Masło rozpuścić w rondelku, wystudzić. Banany obrać ze skórki i 4 rozgnieść widelcem i wrzucić do miski, a piąty pokroić w talarki i odłożyć na bok.
    Do miski wlać masło, wbić jajko i dorzucić resztę składników. Wymieszać dokładnie łyżką, sięgając do spodu miski, gdzie może zebrać się mąka.

  2. Formę do keksa wysmarować masłem, oprószyć mąką, przełożyć masę i powtykać w nią w dwóch rzędach talarki banana.

  3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piec około 50 minut. Ciasto powinno być rumiane, a wbity patyczek suchy. Po wyjęciu z piekarnika przestudzić, wyjąć z formy i delikatnie posypać przesianym cukrem pudrem. Ciasto doskonale smakuje także następnego dnia, zachowuje wilgoć i nie wymaga przechowywania w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

magdalena_22 20 stycznia 2019 Robilam i jest pyszny! Goraco polecam! Dziekuje za pyszny przepis :-) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 05 stycznia 2019 Pyszne słodkości widzę :) Takim chlebkiem z filiżanką czegoś gorącego oczywiście, można się raczyć w te mroźne dni do woli. Już czuję ten bananowy smak, a dodatki są tu raczej zbędne :D

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń