Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To nic skomplikowanego, szczególnie jeśli przyrządzałeś wcześniej podobne wypieki bananowe czy jabłkowe. Po prostu będziesz musiał wymieszać składniki z listy ze sobą, aż połączą się w jednolite ciasto. Upieczony chlebek pistacjowy będzie przyjemnie wilgotny i leciutki. To wypiek, który idealnie pasuje do herbaty lub kawy. Taki deser wspaniale prezentuje się na wielkanocnym stole. Może zastąpić klasyczną babkę lub sernik pistacjowy.
Keksówka o wymiarach 20 x 12 cm, mikser
Wiesz już, jak zrobić chlebek pistacjowy. Przepis wcale nie jest skomplikowany i nie wymaga zbyt wiele pracy. Nie musisz używać barwnika spożywczego, ale już kilka jego kropel nada ciastu wyjątkowej, zielonej barwy. Pamiętaj, że możesz posypać chlebek pistacjowy cukrem pudrem, wysmarować z wierzchu kremem pistacjowym lub udekorować polewą z białej czekolady i posiekanymi pistacjami. Jeśli nie chcesz, żeby wyszedł zbyt słodki, polewę z białej czekolady oprósz gruboziarnistą solą, która wspaniale zrównoważy smak. Chlebek pistacjowy to świetny wypiek na Wielkanoc, ale sprawdzi się też na co dzień, gdy najdzie cię ochota na prosty deser.
Domowe bułki z pękającą skórką to najlepsze i najtańsze pieczywo Takie przygo...
Odsłon: 353
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 407
Placki kakaowe ze startymi jabłkami na obiad lub podwieczorek.
Odsłon: 249
Domowe bułki z pękającą skórką to najlepsze i najtańsze pieczywo Takie przygo...
Odsłon: 353
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 407
Placki kakaowe ze startymi jabłkami na obiad lub podwieczorek.
Odsłon: 249
Składniki
Pistacje łuskane wrzuć do rozdrabniacza i zmiel na drobny proszek.
Przełóż proszek pistacjowy do miski. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Przemieszaj łyżką do połączenia składników.
W osobnej misce utrzyj masło z erytrytolem na jasną, puszystą masę. Pojedynczo dodawaj jajka, dalej miksując. Przełóż także jogurt grecki i ekstrakt waniliowy. Zmiksuj na niskich obrotach.
Porcjami dodawaj suche składniki (mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą) do miski z mokrymi produktami. Miksuj delikatnie do połączenia w jednolite ciasto.
Opcjonalnie dodaj kilka kropli zielonego barwnika, aby chlebek pistacjowy nabrał wyrazistego, zielonego koloru.
Przygotuj keksówkę o wymiarach 20 x 12 cm. Nasmaruj dobrze masłem lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej przygotowane ciasto i wyrównaj.
Włóż do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza. Piecz przez 50-60 minut (lub do chwili, gdy wbita w ciasto wykałaczka będzie sucha). Wyjmij chlebek pistacjowy i odstaw do ostygnięcia.