Do góry

Desery Przepis na:

chrupiace gofry

chrupiace gofry

Autor:

Przepisów i artykułów: 41 Ocena: 591

Dodano:

Odsłon: 85156

dlugo testowalam rozne przepisy na gofry, w koncu znalazlam ten najlepszy. Gofry sa chrupiace nawet nastepnego dnia w przeciwienstwie do innych przepisow, w ktorych gofry po niedlugim czasie robily sie gumowatymi plackami.

Składniki

3-4 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
chrupiace gofry

Przygotowanie

  1. Jajka ubić z cukrem pudrem, dodać jedną i drugą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wsypać cukier waniliowy, dodać stopione wystudzone masło, miksować dodając odrobinę wody tak, aby ciasto było gęstsze od naleśnikowego. Ciasto zostawić na 15 min w temperaturze pokojowej. W tym czasie nagrzać gofrownicę i posmarować olejem przy pomocy pędzelka. Piec na rumiano. Gofry wyjęte z gofrownicy podsuszyć, opierając je o coś (nie na leżący). Podawać z bitą śmietaną, dżemem lub cukrem - pudrem. W oryginalnym przepisie bylo 250 g cukru, ktory zamienilam na ok 150 g cukru pudru (jak dla mnie wystarczajaco slodkie) , oraz 1 łyżka proszku do pieczenia, zamienilam ją niechcacy na 1 lyzeczke i tez pieknie wyrosly. Wg mnie sukces jest w konsytencji ciasta ale bez gofrownicy o duzej mocy niestety sie nie obejdzie. Jak ciasto bedzie zbyt geste gofry beda bardziej zbite. Ja delikatnie dodalam wody po pierwszej partii gofrow i te drugie byly delikatniejsze. Z tej porcji wyszlo mi chyba ok 10 gofrow.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (20)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

PaniPelagia 16 maja 2011 Już myślałam, że jestem skazana na gumowate gofry a tu proszę przepis genialny. gofry pyszne, chrupiące. polecam!!!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tota 15 maja 2011 jest jest tylko dalej :-) chyba, ze cos jeszcze w miedzyczasie pisalas.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Boschka 15 maja 2011 A ja tutaj wrzuciłam komentarz i... znikł;(

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tota 12 maja 2011 Annuar dokladnie tak, kupilam gofrownice o duzej mocy, niemniej jednak przepisy, ktore testowalam wczesniej mialy te wade, ze nawet gofry suszone "na stojaco" po pewnym czasie miekly. A nie ma nic gorszego niz gumowate gofry :-)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 12 maja 2011 Fajny przepis, ale myślę jednak, że nie uratuje gofrów, jeśli gofrownica jest słaba. Dla mnie główny sukces chrupiących gofrów tkwi w odpowiedniej gofrownicy i przetrzymywaniu upieczonych gofrów "na stojąco".

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

a_dynka 11 maja 2011 wygląda obiecująco, jutro wypróbuję

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 11 maja 2011 Skoro wychodzą chrupiące , to oczywiście do ulubionych.Dzięki za przepis.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tota 11 maja 2011 zeby gofry byly chrupiace potrzebna jest dobra gofrownica, o duzej mocy. Mam w szafce taka jedna, z ktorej gofry wychodza koszmarnie gumowate, bo ma po prostu zbyt mala moc.
Tym razem zakupilam porzadna gorfownice i moja rodzinka moze sie cieszyc z chrupiacych gofrow :-)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Boschka 11 maja 2011 ooooo... jak miło - w takim razie ja też wypróbuję;-)) jakos zrazilam sie po tym, jak gofry z przepisu, który dostałam, jakoś nieszczegolnie mi zasmakowały... i gofrownica wylądowała w szafce na dnie samym;-)) pora ją w takim razie "odkopac" ;-)) dzieki za przepis!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

margo21 10 maja 2011 do ulubionych ! już tyle przepisów wypróbowałam ,pora na kolejny ,mam nadzieję że będzie dobry.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń