Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Super łatwy przepis na chrupiące kulki sezamowe. Kilka składników i 15 minut – to wszystko, czego potrzebujesz, by przygotować taką świetną przekąskę.
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8438
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 518
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8438
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 518
Składniki
Sezam prażę na patelni na średnim ogniu. Cały czas pilnuję, aby nie zrobił się zbyt ciemny, ponieważ będzie gorzki. Ziarna mają nabrać jedynie złotego koloru. 1 szklankę prażonego sezamu umieszczam w blenderze i chwilkę mielę. Dodaję następnie skondensowane mleko i blenduję sezam na pastę. Pasta nie musi być jednolita, jedynie lepka.
Do pasty sezamowej dodaję ½ szklanki prażonego sezamu, płatki kukurydziane i orzechy i wszystko razem zagniatam. Odrywam po kawałku masy i tworzę kulki. Na koniec przygotowuję czekoladę.
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej a następnie dodaję łyżeczkę oleju i mieszam. Polewam kulki czekoladą i pozostawiam do zastygnięcia. Chrupiące kulki sezamowe gotowe. Smacznego :)