Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Chrupiące orzechowe ciasteczka"
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2996
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 130
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 53
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 65
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 63
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2996
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 130
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 53
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 65
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 63
Składniki
Na blachę wysyp orzechy i piecz w 180°C na złoty kolor przez 7 minut. W rondlu z grubym dnem wymieszaj cukier, wodę, masło i syrop kukurydziany. Na średnim ogniu mieszaj drewnianą łyżką aż się rozpuszczą.
Gdy zacznie wrzeć, gotuj masę, aż się zarumieni, mieszając od czasu do czasu. Gdy osiągnie 300°C, wsyp sodę i wymieszaj. Dodaj orzechy. Na pergaminie wysmarowanym tłuszczem uformuj cieniutkie placuszki i poczekaj, aż stężeją.
Czas przygotowania: 60 minut Poziom: średniŹródło: TV14