Do góry

Desery Przepis na:

Chrust

Chrust

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2426

Dodano:

Odsłon: 20176

albo faworki. Próbowałam innego przepisu, ale ten jest zdecydowanie najlepszy. Nie ma to jak stara "Kuchnia polska" :)

Składniki

  • 200g mąki
  • 3 żółtka
  • 3-4 łyżki gęstej kwaśniej śmietany (lub creme fraiche)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka spirytusu lub rumu
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę zmieszać ze śmietaną, zrobić zagłębienie, dodać żółtka, szczyptę soli, proszek do pieczenia i spirytus. Wszystkie składniki wymieszać razem, następnie wyrobić jednolite ciasto.

  2. Ciasto wałkować partiami dość cienko, podsypując delikatnie mąką. Kroić radełkiem lub nożem na paski szerokości 3 cm, długości 10-15 cm. W każdym pasku zrobić na środku nacięcie na 2-3 cm i przewinąć.

  3. Smażyć z obu stron w głębokim oleju na jasnozłoty kolor. Po usmażeniu osączać z tłuszczu, a następnie posypywać cukrem pudrem.


    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń