Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na chrust lany, który przygotujemy w kilka minut. Jeżeli ktoś jeszcze nie robił takiego chrustu, to polecam wypróbować przepis.
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 81
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 756
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 476
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 281
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 81
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 756
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 476
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 281
Składniki
Do miski wybijam jajka, dodaję mleko i roztrzepuję mikserem. Następnie dodaję pozostałe składniki na ciasto i przez chwilę miksuję, tak żeby nie było grudek. Ciasto nie powinno być zbyt gęste.
Ciasto jest gotowe, teraz na patelni lub małym garnku rozgrzewam tłuszcz, do temperatury około 175°C. Ważne aby głębokość tłuszczu nie była mniejsza niż 3 centymetry. Do smażenia można użyć samego oleju, samego smalcu lub oleju i smalcu w proporcji 1:1.
Smażenie chrustu: Ciasto na gorący tłuszcz możemy wycisnąć za pomocą rękawa cukierniczego z okrągłą tylką o średnicy około 5 milimetrów, lub zwykłego woreczka.
Do rękawa nakładam łyżką ciasto i wyciskam na rozgrzany tłuszcz. Chrust smażę na jasno brązy kolor z obydwu stron, usmażony układam na ręczniku papierowym aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Jeżeli używamy zwykłego woreczka, to również nakładamy do niego ciasto i odcinamy nożyczkami sam rożek woreczka, i smażymy chrust. Usmażony chrust posypuję cukrem pudrem, chrust jest gotowy. Chrust lany jest gotowy, życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa