Do góry

Desery Przepis na:

Chrustowe róże

Chrustowe róże

Autor:

Przepisów i artykułów: 538 Ocena: 17327

Dodano:

Odsłon: 3718

Proste, szybkie, pyszne Chrusty w trochę innym wydaniu, smakują tak samo, a za to jak wyglądają !

Składniki

  • 20 dag mąki
  • 3 żółtka
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mocnego alkoholu lub octu
  • Ponadto:
  • 2 kostki smalcu po 25 dag jedna
  • cukier puder do posypania
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chrustowe róże

Przygotowanie

  1. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj żółtka, śmietanę i alkohol. Ugnieć ciasto.

  2. Gotowe ciasto rozwałkuj na około 1-2 mm. Na rozwałkowanym placku powycinaj po równo krążki przy użyciu szklanki, literatki i kieliszka, np. 3 wielkości szklanki, 3 literatki, 3 kieliszka i tak do zużycia całej powierzchni.

  3. Każdy krążek niezależnie od wielkości po przecinaj na obrzeżach tak aby powstały mniej więcej równe płatki. Na największy krążek nałóż średni, potem mały i mocno przyciśnij palcem na środku wszystkich złożonych warstw, tak aby w tym miejscu ciasto nam się skleiło.

  4. Gotowe róże układaj na ściereczce.

  5. Smaż na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym smalcu tak aby róże podczas smażenia mogły swobodnie pływać.

  6. Usmażone chrustowe róże posyp cukrem pudrem.

  7. ;-D

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (23)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń