Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowe ciasteczka, dobre na każdą okazję.
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 121
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104467
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 327
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9003
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 121
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104467
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 327
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9003
Składniki
Rozpuścić drożdże ze szczyptą cukru w ciepłym mleku. Mąkę, pozostały cukier, sól do miski lub rondla. Dodać żółtka, rozrobione drożdże, wódkę i śmietanę. zagnieść ciasto. Podczas mieszania dodać stopione masło. Miskę z ciastem przykryć ściereczką na ok. 30 min. Do podwojenia objętości. Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i rozwałkować na 1/2 cm. Pokroić prostokąty i na środku każdego zrobić nacięcie i przełożyć 1 róg ciasta przez to nacięcie. Chrusty smażyć w głębokim oleju na złoty kolor w temp 170 do 175 stopni Celsjusza po 2 do 3 min z każdej strony. Wykładać na papierowe ręczniki do odsączenia. Gdy chrusty ostygną posypać cukrem pudrem lub polukrować cukrem pudrem rozrobionym na gęsto z sokiem cytrynowym.