Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowe ciasteczka, dobre na każdą okazję.
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1221
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 163
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 470
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 73
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1221
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 163
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 470
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 73
Składniki
Rozpuścić drożdże ze szczyptą cukru w ciepłym mleku. Mąkę, pozostały cukier, sól do miski lub rondla. Dodać żółtka, rozrobione drożdże, wódkę i śmietanę. zagnieść ciasto. Podczas mieszania dodać stopione masło. Miskę z ciastem przykryć ściereczką na ok. 30 min. Do podwojenia objętości. Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i rozwałkować na 1/2 cm. Pokroić prostokąty i na środku każdego zrobić nacięcie i przełożyć 1 róg ciasta przez to nacięcie. Chrusty smażyć w głębokim oleju na złoty kolor w temp 170 do 175 stopni Celsjusza po 2 do 3 min z każdej strony. Wykładać na papierowe ręczniki do odsączenia. Gdy chrusty ostygną posypać cukrem pudrem lub polukrować cukrem pudrem rozrobionym na gęsto z sokiem cytrynowym.