Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowe ciasteczka, dobre na każdą okazję.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 358
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 382
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 816
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 358
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 382
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 816
Składniki
Rozpuścić drożdże ze szczyptą cukru w ciepłym mleku. Mąkę, pozostały cukier, sól do miski lub rondla. Dodać żółtka, rozrobione drożdże, wódkę i śmietanę. zagnieść ciasto. Podczas mieszania dodać stopione masło. Miskę z ciastem przykryć ściereczką na ok. 30 min. Do podwojenia objętości. Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i rozwałkować na 1/2 cm. Pokroić prostokąty i na środku każdego zrobić nacięcie i przełożyć 1 róg ciasta przez to nacięcie. Chrusty smażyć w głębokim oleju na złoty kolor w temp 170 do 175 stopni Celsjusza po 2 do 3 min z każdej strony. Wykładać na papierowe ręczniki do odsączenia. Gdy chrusty ostygną posypać cukrem pudrem lub polukrować cukrem pudrem rozrobionym na gęsto z sokiem cytrynowym.