Do góry

Desery Przepis na:

Chrusty z amaretto:

Chrusty z amaretto:

Autor:

Przepisów i artykułów: 502 Ocena: 4786

Dodano:

Odsłon: 366

Słodkie, kruche i aromatyczne.

Składniki

  • 2 szklanki przesianej mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 50 g miękkiego masła
  • 3 pełne łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
  • 1 całe jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka octu
  • 3 łyżki amaretto lub rumu
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia upieczonych chrustów
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chrusty z amaretto:

Przygotowanie

  1. Jajko i żółtka ubijamy na "puch" z cukrem.
    Stopniowo - wciąż miksując dodajemy ocet, amaretto, sól i śmietanę oraz miękkie masło i przesianą mąkę.
    Ciasto wykładamy na blat i wyrabiamy aż stanie się elastyczne i lśniące.
    Owijamy folią i odkładamy na pół godziny by odpoczęło. Po tym czasie dzielimy ciasto na dwie części i każdą cieniutko wałkujemy. Tniemy na pasy a pasy na mniejsze części. Każdą nacinamy i przewlekamy końce przez nacięcie.
    Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.Odsączamy na papierowym ręczniku. Następnie układamy na talerzach i obficie posypujemy przez sitko cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń