Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 502 Ocena: 4786
Dodano: 05.02.2020
Odsłon: 366
3-4 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Jajko i żółtka ubijamy na "puch" z cukrem.
Stopniowo - wciąż miksując dodajemy ocet, amaretto, sól i śmietanę oraz miękkie masło i przesianą mąkę.
Ciasto wykładamy na blat i wyrabiamy aż stanie się elastyczne i lśniące.
Owijamy folią i odkładamy na pół godziny by odpoczęło. Po tym czasie dzielimy ciasto na dwie części i każdą cieniutko wałkujemy. Tniemy na pasy a pasy na mniejsze części. Każdą nacinamy i przewlekamy końce przez nacięcie.
Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.Odsączamy na papierowym ręczniku. Następnie układamy na talerzach i obficie posypujemy przez sitko cukrem pudrem.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

slodkisentyment 05 lutego 2020Zgłoś do usunięcia
Kocham chrusty, a tu miła odmiana z amaretto :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

KulinarnaChwila 05 lutego 2020Zgłoś do usunięcia
Pyszotka:)0 Kto głosował? | Odpowiedz