Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Churros to złociste i chrupiące ciasteczka smażone na głębokim tłuszczu. Pochodzą z kuchni meksykańskiej i są niezwykle proste w przygotowaniu. Długie pałeczki posypane cukrem i cynamonem są ciekawym i szybkim pomysłem na deser czy podwieczorek.
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 541
paszteciki z ciasta serowego - bez drożdży i proszku do pieczenia
Odsłon: 310
Bitka schabowa podana z kluskami śląskimi i buraczkami.
Odsłon: 969
Przygotowałam to danie z przepisu Wałek oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 219
Polecam. Mało pracochłonny i bardzo smaczny.
Odsłon: 735
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 541
paszteciki z ciasta serowego - bez drożdży i proszku do pieczenia
Odsłon: 310
Bitka schabowa podana z kluskami śląskimi i buraczkami.
Odsłon: 969
Przygotowałam to danie z przepisu Wałek oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 219
Polecam. Mało pracochłonny i bardzo smaczny.
Odsłon: 735
Składniki
Mąkę przesiej dwukrotnie. W rondelku wymieszaj wodę, wanilię, sól i masło. Podgrzej mieszaninę na średnim ogniu. Gdy zawartość garnka zacznie wrzeć, wsyp całą mąkę. Energicznie mieszaj drewnianą łyżką lub szpatułką do całkowitego wmieszania proszku. Zdejmij rondel z ognia i odstaw na ok. 1 minutę.
W osobnej miseczce ubij jajko i dodaj je do gorącej masy. Wymieszaj całość ręcznie lub mikserem do całkowitego połączenia. Może to zająć kilka minut, a z początku ciasto może się rozwarstwiać. W takim przypadku należy nie przerywać mieszania. Ciasto włóż do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Usuń ewentualne pęcherzyki powietrza.
W garnku rozgrzej olej do 160 st. Celsjusza. Tłuszcz powinien sięgać kilku centymetrów nad dno. Wyciskaj paski ciasta wprost z rękawa do garnka z gorącym olejem. Odcinaj je nożyczkami na pożądaną długość.
Smaż churros przez 2-2,5 minuty z każdej strony. Nie dotykaj ich w trakcie smażenia. Gdy ciasteczka będą już złote i chrupiące, wyjmuj je łyżką cedzakową i odkładaj na ręczniki papierowe. Posyp cukrem pudrem i cynamonem, kiedy są jeszcze ciepłe. Podawaj po całkowitym ostudzeniu, z dodatkiem sosu czekoladowego lub innego, ulubionego.