Do góry

Desery Przepis na:

Ciacha francuskie z wiśniami, kakao i cynamonem

Ciacha francuskie z wiśniami, kakao i cynamonem

Autor:

Przepisów i artykułów: 116 Ocena: 858

Dodano:

Odsłon: 2114

Został mi kawałek ciasta francuskiego, którego nie wykorzystałam do tarty. Oto szybki pomysł na pyszną jego utylizację

Składniki

> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto francuskie rozwałkowujemy (najlepiej robić to na papierze w który jest zawinięte, bo do niego się nie przykleja) i kroimy na prostokąty. Moje miały ok 12x6 cm.

  2. Kawałki ciasta smarujemy naokoło roztrzepanym jajkiem.
    Na środek kładziemy pół łyżeczki kakao, odrobinę cynamonu i odciśnięte wiśnie. Nie może być ich za dużo, aby boki ciasta można było swobodnie skleić. Jeśli wiśnie nie będą odciśnięte, sok wypłynie z ciastek podczas pieczenia.

  3. Ciastka zaklejmy - boki można dodatkowo zagnieść widelcem.
    Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 200 stopniach ok 15 minut.


  4. Ciastka są chrupiące, a kakao i wiśnie w środku zmieniają się w płynną, słodką masę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń