Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Został mi kawałek ciasta francuskiego, którego nie wykorzystałam do tarty. Oto szybki pomysł na pyszną jego utylizację
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14061
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1618
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15989
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6437
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14061
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1618
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15989
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6437
Składniki
Ciasto francuskie rozwałkowujemy (najlepiej robić to na papierze w który jest zawinięte, bo do niego się nie przykleja) i kroimy na prostokąty. Moje miały ok 12x6 cm.
Kawałki ciasta smarujemy naokoło roztrzepanym jajkiem. Na środek kładziemy pół łyżeczki kakao, odrobinę cynamonu i odciśnięte wiśnie. Nie może być ich za dużo, aby boki ciasta można było swobodnie skleić. Jeśli wiśnie nie będą odciśnięte, sok wypłynie z ciastek podczas pieczenia.
Ciastka zaklejmy - boki można dodatkowo zagnieść widelcem. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 200 stopniach ok 15 minut.
Ciastka są chrupiące, a kakao i wiśnie w środku zmieniają się w płynną, słodką masę.