Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Został mi kawałek ciasta francuskiego, którego nie wykorzystałam do tarty. Oto szybki pomysł na pyszną jego utylizację
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11040
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4895
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1032
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9542
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1418
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11040
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4895
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1032
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9542
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1418
Składniki
Ciasto francuskie rozwałkowujemy (najlepiej robić to na papierze w który jest zawinięte, bo do niego się nie przykleja) i kroimy na prostokąty. Moje miały ok 12x6 cm.
Kawałki ciasta smarujemy naokoło roztrzepanym jajkiem. Na środek kładziemy pół łyżeczki kakao, odrobinę cynamonu i odciśnięte wiśnie. Nie może być ich za dużo, aby boki ciasta można było swobodnie skleić. Jeśli wiśnie nie będą odciśnięte, sok wypłynie z ciastek podczas pieczenia.
Ciastka zaklejmy - boki można dodatkowo zagnieść widelcem. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 200 stopniach ok 15 minut.
Ciastka są chrupiące, a kakao i wiśnie w środku zmieniają się w płynną, słodką masę.