Do góry

Desery Przepis na:

Ciacho z musem rabarbarowym i pianką, z truskawkową nutką :)

Ciacho z musem rabarbarowym i pianką, z truskawkową nutką :)

Autor:

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 1711

Dodano:

Odsłon: 2902

Dietetyczne ciacho. Aromat truskawkowy można zastąpić prawdziwymi owocami

Składniki

  • 6 łodyg rabarbaru, 200g jogurtu naturalnego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, słodzik/miód/cukier brązowy
  • 6 łyżek otrębów owsianych, 3 jajka
  • aromat truskawkowy, galaretka truskawkowa 4 łyżki (lub aromat i żelatyna)
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej, woda
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciacho z musem rabarbarowym i pianką, z truskawkową nutką :)

Przygotowanie

  1. Otręby, proszek, słodzik, żółtka, łyżkę skrobi i jogurt miksujemy.
    Wylewamy na blaszkę, i pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.
    Rabarbar kroimy w średniej wielkości kawałki - można obrać ze "skórki".
    Wrzucamy do rondla, dodajemy słodzik, i wodę - podgrzewamy.
    Gdy rabarbar zmięknie, a mus będzie się gotował - dodajemy galaretkę - dokładnie mieszamy.
    Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
    Łyżkę skrobi, aromat truskawkowy i słodzik mieszamy z odrobiną ciepłej wody.
    Powoli wlewamy do piany - cały czas miksując.
    Gotowy spód przekrawamy na pół.
    Pianę z białek wylewamy na formę (1/2 formy na ciasto),
    pieczemy ok 20 minut w temperaturze 180 stopni.
    Ciasta przekładamy musem, wkładamy do lodówki, żeby masa stężała.
    Następnie nakładamy bezę i gotowe :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń