Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 108 Ocena: 2611
Dodano: 24.11.2009
Odsłon: 19721
5-6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Wymieszać mąkę, cukier puder i cukier waniliowy, dodać tłuszcze, wysiekać razem.
1 jajko, 2 żółtka, mleko i sodę dokładnie rozbełtać lub zmiksować - dodać do mąki z tłuszczem. Wyrobić gładkie, plastyczne ciasto - jeśli będzie za twarde, dodać mleka. Chłodzić ok. pół godziny w lodówce.
Ciasto wałkować na grubość 2-3 mm, maczać w rozmąconym białku i cukrze. Piec 10 minut w 150 stopniach, termoobieg.
Smacznego!
Na skróty
Komentarze do przepisu (5)

Konto usunięte 12 listopada 2011Zgłoś do usunięcia
Smak babcinych ciastek z dzieciństwa , pieczonych zwykle przy okazji świąt .0 Kto głosował? | Odpowiedz

Kajsza 12 października 2011Zgłoś do usunięcia
Pamiętam z dzieciństwa. Smród niesamowity! A smak ciastek - niezapomniany :) Przepyszne. Tylko kruszliwe ;)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Mateusz15 25 listopada 2009Zgłoś do usunięcia
Uwielbiam amoniaczki. Dzięki za przepis. Na pewno kiedyś je wypróbuję.0 Kto głosował? | Odpowiedz

Floetka 24 listopada 2009Zgłoś do usunięcia
Amoniak spożywczy :] do kupienia w hipermarketach.Nikt Ci nie każe okradać pobliskiego laboratorium.0 Kto głosował? | Odpowiedz

Katarinka 24 listopada 2009Zgłoś do usunięcia
Hmnn amoniak? Cos trudno mi się do tego przekonać...0 Kto głosował? | Odpowiedz