Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka brownie

Ciasteczka brownie

Autor:

Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 135

Dodano:

Odsłon: 1362

Mocno czekoladowe i rozpływające się w ustach ciasteczka. Raj dla każdego łasucha!

Składniki

  • 200g czekolady deserowej 50%
  • 60g masła
  • 60g mąki pszennej
  • 100g cukru trzcinowego
  • 2 jajka
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasteczka brownie

Przygotowanie

  1. W rondelku rozpuszczamy masło. Czekoladę dzielimy na małe kawałki.

  2. Wyłączamy ogień pod rondelkiem i wsypujemy czekoladę. Mieszamy do momentu aż całkowicie się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia.

  3. Do miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Ubijamy mikserem do podwojenia objętości.

  4. Do ubitych jajek wlewamy powoli czekoladę i dokładnie mieszamy. Wsypujemy mąkę i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

  5. Przygotowaną masę umieszczamy na 10-15 minut w zamrażalniku.

  6. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego. (Robimy dość duże odstępy między ciasteczkami, ponieważ w czasie pieczenia mocno się ,,rozleją'').

  7. Ciasteczka pieczemy przez 12-14 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Grzałka góra-dół.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń