Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka brownie z orzechami

Ciasteczka brownie z orzechami

Autor:

Przepisów i artykułów: 58 Ocena: 485

Dodano:

Odsłon: 2831

Słodkie, kuszące ciasteczka z chrupiącymi orzechami.

Składniki

  • 100 g masła
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 szklanka posiekanych drobno orzechów (polecam pekan lub włoskie, najlepiej posiekać blenderem ;))
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W garnku rozpuścić masło i czekoladę na małej mocy palnika.
    Gdy składniki w garnku ostygną, dodać jajko i cukier, wymieszać, na koniec wmieszać mąkę i orzechy.
    Można od razu nakładać łyżką kleksy z ciasta na blaszkę, ale łatwiej poczekać 30 minut aż masa zgęstnieje i formować ładne kulki.
    Ułożyć je na blaszce w odstępach (ciasteczka rozpływają się podczas pieczenia).
    Piec 10-15 minut w 160°C.
    Zostawić ciasteczka na blaszce do lekkiego przestygnięcia, przełożyć na talerz. Świetnie smakują jeszcze lekko ciepłe. ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń