Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy gdy byliście dziećmi oglądaliście Ulicę Sezamkową? Ja ją uwielbiałam, a najfajniejszym zwierzakiem był zdecydowanie Ciasteczkowy Potwór. No i Oskar, ale on kulinarnie niewiele ma do zaoferowania;) Ciasteczkowy zawsze miał chrupiące ciacha z kawałkami czekolady. Dziś prezentuję Wam przepis na takie, którymi on się zajadał. Ciasteczka wychodzą bardzo chrupiące. Średnica pojedynczego ciastka z podanej porcji to około siedem centymetrów. Do moich dodałam jeszcze rodzynki, ale wiem, że nie wszyscy za nimi przepadają. Ewentualnie można je pominąć. Zachęcam też do zrobienia swojej wersji z orzechami, żurawiną, migdałami lub innymi dodatkami jakie tylko wpadną Wam do głowy.
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 22179
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9562
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2098
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4100
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 733
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 372
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 22179
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9562
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2098
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4100
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 733
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 372
Składniki
Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie aż będą miękkie. Masło wymieszać z cukrem białym i brązowym. Dodać jajka i pastę waniliową. W oddzielnej misce wymieszać mąkę pszenną, mąkę żytnią, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną i sól. Wmieszać mąkę w masę maślaną. Czekoladę rozdrobnić. Do ciasta dodać czekoladę i rodzynki, wymieszać. Nagrzać piekarnik do 175C. Ciasto odstawić do lodówki na 15 minut. Po wyciągnięciu ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i ułożyć na blasze do pieczenia. Piec przez ok. 15 minut, aż do zarumienienia się brzegów. Schłodzić na kratce.