Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka cukierki z ciasta francuskiego z masą krówka.

Ciasteczka cukierki z ciasta francuskiego z masą krówka.

Autor:

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 2828

Dodano:

Odsłon: 439

Tak po obiadku siedziałam pijąc kawę i sobie myślę co by tu wykombinować słodkiego, dzieciaki mówią zjadłybyśmy jakiegoś cukierka. Ha ha ja nie wiele myśląc mam w domu ciasto francuskie masa krówka też jest no to zrobię im cukierki ale w formie ciastek. I nie żałuję bo bardzo się ucieszyły tym bardziej że masa krówka orzechowa.

Składniki

  • 1 gotowe ciasto francuskie 300 g,
  • 200 g masy krówka orzechowa lub marmolada,
  • 1 małe jajko.
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasteczka cukierki z ciasta francuskiego z masą krówka.

Przygotowanie

  1. Gotowe ciasto wzdłuż przekroić na dwa pasy i w poprzek na prostokąty po 8 - 8,5 cm.

  2. Na każdy prostokąt przez środek nałożyć solidną łyżeczkę masy krówka i zawinąć dwa razy w rulon.

  3. Jak już mamy zwinięte w rulon (zwijać tak aby masa nie wyszła na zewnątrz ). Końce rulonu zawinąć jak papierek w cukierku na raz. Widelcem zrobić na końcach ozdobę.

  4. Tak przygotowane ciastka cukierki położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 25 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia.

  5. Takie ciastka idealnie nadają się do kawy jak również dla dzieci. Jedząc takie ciasteczka wyobrażamy sobie jakbyśmy jedli cukierka lecz już bez papierka. Z tych składników wyszło mi 10 ciasteczek ale jeśli ktoś chce więcej wystarczy zwiększyć składniki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń