Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i proste w wykonaniu ciastka migdałowe z przyprawą cynamonową. Ciastka mocno kojarzą się z łakociami przywożonymi przez ciocię z Niemiec.
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 48
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3582
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 127
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 856
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 48
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3582
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 127
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 856
Składniki
Białka powinny mieć temperaturę pokojową. Ubij je na sztywno z dodatkiem odrobiny soli. Dodawaj kolejno cukier łyżka po łyżce. Kiedy piana będzie już lśniąca i jednolita, zabierz z niej 40 g i odstaw na bok. Do większej części białek dodaj cynamon i mielone orzechy. Wszystko dokładnie wymieszaj jednak powoli, by masa nie straciła za dużo powietrza. Gdy wszystko się już połączy przełóż ciasto do miski wyłożonej folią spożywczą i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
Kolejnym etapem jest rozwałkowanie ciasta na blacie podsypanym cukrem pudrem. Rozwałkuj je na grubość mniej więcej 1 cm. Wytnij przy użyciu foremki gwiazdki a następnie posmaruj je z wierzchu wcześniej odstawionymi białkami.
Rozgrzej piekarnik do 140 stopni i piec ciastka przez około 20-25 minut. Pilnuj aby lukier na wierzchu nie zrobił się żółty. Gdy ciastka się już upieką zostawiamy je jeszcze na 10 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Po tym czasie można przełożyć je na kratkę do ostudzenia.