Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka czarno-białe

Ciasteczka czarno-białe

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2414

Dodano:

Odsłon: 3679

Pierwsze pieczenie ciasteczek już za nami. Szybkie, proste i pyszne. No i można je potrzymać parę tygodni w szczelnie zamkniętej puszce.

Składniki

  • 300g + 25g mąki pszennej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 75g cukru
  • kilka kropel olejku zapachowego np. rumowego
  • szczypta soli
  • 1 jajko (M)
  • 150g miękkiego masła
  • 2 łyżki mleka
  • 50g +25g gorzkiej kuwertury
  • cukier puder
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 50g kuwertury pokroić na małe kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.

  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, olejek, sól, jajko i masło. Zagnieść gładkie ciasto. Następnie podzielić je na pół. Do jednej części dodać roztopioną kuwerturę i 25g mąki, ponownie zagnieść. Obydwa ciasta uformować w kule i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć na pół godziny do lodówki.

  3. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 180 stopni.

  4. Obydwa ciasta rozwałkować (osobno) na placek o wymiarach 24x24cm. Jeden kwadrat posmarować łyżką mleka, położyć na nim drugi placek, docisnąć. Pokroić na trzy paski o szerokości 8cm. Następnie paski te pokroić na 12 pasków o szerokości 2 cm. Każdy pasek skręcić tak, aby z jednej strony widać było jasną, a z drugiej ciemną część ciasta. Układać na blasze i piec ok. 15 minut. Po upieczeniu ostudzić.

  5. 25g kuwertury włożyć do woreczka do zamrażania, dobrze zamknąć i roztopić w kąpieli wodnej. Odciąć róg woreczka i wyciskać kuwerturę na ciasteczka. Zostawić do zastgnięcia. Posypać cukrem pudrem.


    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń