Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka dyniowe z różą

Ciasteczka dyniowe z różą

Autor:

Przepisów i artykułów: 273 Ocena: 1217

Dodano:

Odsłon: 2110

Ciasteczka imbirowe z dynią i marmoladą różaną to pomysł na pyszne słodkości. Ciasteczka mają piękny, słoneczny kolor, są aromatyczne i bardzo łatwe do przygotowania.

Składniki

  • purre z pieczonej dyni 1 szkl
  • mąka tortowa 45 dag
  • cukier puder 1 szkl
  • masło 15 dag
  • jajko 1 szt
  • imbir mielony 1 łyżeczka
  • ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • szczypta soli
  • Dodatkowo
  • konfitura z płatków róży 1/2 szkl
  • marmolada wieloowocowa 1/2 szkl
  • czekolada
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasteczka dyniowe z różą

Przygotowanie

  1. Masło z cukrem pudrem i jajkiem utrzeć na puszystą masę. Następnie dodać purre z dyni, ekstrakt i ponownie zmiksować.

  2. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i imbirem, dokładnie wymieszać. Ciasto ma być dość luźne.

  3. Zwilżonymi w wodzie rękami formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczyć na posypanej mąką desce, włożyć porcję nadzienia, zawinąć, uformować kulkę.

  4. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, lekko spłaszczyć. Włożyć do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec około 15 minut.

  5. Zimne ciasteczka oblać rozpuszczoną czekoladą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń