Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka imbirowe

Ciasteczka imbirowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 113 Ocena: 1876

Dodano:

Odsłon: 1632

Polecam przepis na pyszne i chrupiące ciasteczka imbirowe, bardzo aromatyczne, z nutą ostrości, idealne do kawy lub herbaty :-)

Składniki

  • 250 g miękkiego masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 op. cukru waniliowego (16 g)
  • 1 op. przyprawy do piernika (20 g)
  • 1 łyżka imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 jajko
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. W misce mieszamy wszystkie suche składniki. Na filmie nie ma ujęcia z dodaniem 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, której w ciasteczkach nie zabrakło - zapomniałam włączyć nagrywanie...

    2. Następnie dodajemy 250 g miękkiego masła i jajko. I mieszamy wszystko łyżką.

    3. Następnie przerzucamy na blat i zagniatamy. Można odrobinę podsypać mąką, ale nie za dużo. Zagniecione ciasto dzielimy na pół - po jednej części na blachę.
    Ciasta nie chłodzimy w lodówce.

    4. Ciasteczka tworzymy w ten sposób, że odrywamy porcję ciasta, kulamy w dłoniach i dociskamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
    Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C.

    5. Wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika na najwyższe pięterko i pieczemy przez ok. 15-17 minut z termoobiegiem lub bez, to zależy od Waszego piekarnika.
    Ciasteczka powinny upiec się na chrupko.
    Są przepyszne, smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń