Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka kokosowo - arachidowe

Ciasteczka kokosowo - arachidowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 988 Ocena: 27106

Dodano:

Odsłon: 499

Propozycja na smaczne, proste w przygotowaniu oraz pachnące kokosem ciasteczka z chrupiącymi orzeszkami arachidowymi.

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 100 g oleju kokosowego nierafinowanego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu kokosowego lub migdałowego
  • 1/3 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 3 łyżki mleka
  • 1 szczypta soli
  • DODATKI (DO OZDOBY CIASTECZEK):
  • 2 białka
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • orzeszki arachidowe
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasteczka kokosowo - arachidowe

Przygotowanie

  1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, mieloną kurkumę oraz szczyptę soli i mieszamy wszystkie suche składniki.

  2. Do drugiej misy dodajemy olej kokosowy, 3 łyżki mleka, jajko i dwa żółtka, oba cukry (trzcinowy i waniliowy), kilka kropel aromatu waniliowego i miksujemy wszystkie składniki.

    Powstałą masę łączymy z suchymi składnikami i zagniatamy ciasto.

  3. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy foremką ciasteczka, które moczymy w białkach wymieszanych z cukrem pudrem*.

    * dzięki temu ciasteczka będą ładnie błyszczeć

    Uformowane ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wciskamy w nie połówki orzeszków arachidowych.

    Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 10 minut.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń