Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka korzenno - rumowe

Ciasteczka korzenno - rumowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 946 Ocena: 24972

Dodano:

Odsłon: 6174

Propozycja na smaczne ciasteczka o cudownym korzennym aromacie, z dodatkiem nutki rumowej. Do tego każde ciasteczko ma na sobie chrupiący dodatek w postaci ziaren słonecznika i orzechów.

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 150 g masła
  • 1 jajko + 2 żółtka
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szczypta soli
  • aromat rumowy
  • ziarna słonecznika
  • orzeszki ziemne
  • + 2 białka (do posmarowania ciasteczek) i 1 łyżeczka cukru pudru
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło rozpuszczamy w rondelku, studzimy, dodajemy do niego cukier i cukier waniliowy, 1 jajko, 2 żółtka i ubijamy wszystko za pomocą miksera na jednolitą masę.

  2. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, szczyptę soli, 1 opakowanie przyprawy korzennej, kakao i mieszamy wszystkie suche składniki.

    Następnie do suchych składników dodajemy ubitą masę z jajek, masła i cukru, aromat rumowy i zagniatamy ciasto.

    Ciasto wkładamy na około 10 minut do lodówki.

  3. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy kształty za pomocą foremki.

    Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy je białkami wymieszanymi z cukrem pudrem, a następnie wciskamy w nie słonecznik i orzeszki ziemne*.

    * możemy użyć także innych orzechów np. nerkowca, włoskich lub pekan.

    Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 10 minut.

  4. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń