Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszne ciasteczka marchewkowe z płatkami owsianymi i cynamonem, które świetnie sprawdzą się na deser lub energetyczną przekąskę w ciągu dnia. Ciasteczka są mięciutkie, pożywne i aromatyczne, a ich przygotowanie jest bardzo proste.
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 72
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 119
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 20538
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 72
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 119
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 20538
Składniki
Obrane marchewki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy.
Do miski dodajemy płatki owsiane, mąkę, otręby, cynamon, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszamy.
Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera, a następnie dodajemy ostudzone masło i ponownie miksujemy. Suche składniki łączymy z powstałą mokrą masą, dodajemy startą marchewkę i dokładnie mieszamy. Masę odstawiamy na około 5 minut.
Zwilżonymi dłońmi nabieramy porcje masy (wielkości orzecha włoskiego) i formujemy kulkę, którą delikatnie spłaszczamy, a następnie układamy w odstępach (ciasteczka urosną) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia*. * Ciasteczka piekłam w dwóch partiach.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy przez około 15 - 16 minut (do zarumienienia).
Ciasteczka bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika są jeszcze bardzo miękkie. Należy odczekać chwilę, aby delikatnie stężały. Pysznie smakują jako dodatek do mleka, kawy lub herbaty.