Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszne ciasteczka marchewkowe z płatkami owsianymi i cynamonem, które świetnie sprawdzą się na deser lub energetyczną przekąskę w ciągu dnia. Ciasteczka są mięciutkie, pożywne i aromatyczne, a ich przygotowanie jest bardzo proste.
Jeśli macie sentyment do budyniu z sokiem, koniecznie spróbujcie kociewskiego...
Odsłon: 91
Krokiety na twarogu z dodatkiem kolendry i chili to bardzo aromatyczne, delik...
Odsłon: 5546
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 3990
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 109
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 685
Jeśli macie sentyment do budyniu z sokiem, koniecznie spróbujcie kociewskiego...
Odsłon: 91
Krokiety na twarogu z dodatkiem kolendry i chili to bardzo aromatyczne, delik...
Odsłon: 5546
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 3990
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 109
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 685
Składniki
Obrane marchewki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy.
Do miski dodajemy płatki owsiane, mąkę, otręby, cynamon, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszamy.
Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera, a następnie dodajemy ostudzone masło i ponownie miksujemy. Suche składniki łączymy z powstałą mokrą masą, dodajemy startą marchewkę i dokładnie mieszamy. Masę odstawiamy na około 5 minut.
Zwilżonymi dłońmi nabieramy porcje masy (wielkości orzecha włoskiego) i formujemy kulkę, którą delikatnie spłaszczamy, a następnie układamy w odstępach (ciasteczka urosną) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia*. * Ciasteczka piekłam w dwóch partiach.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy przez około 15 - 16 minut (do zarumienienia).
Ciasteczka bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika są jeszcze bardzo miękkie. Należy odczekać chwilę, aby delikatnie stężały. Pysznie smakują jako dodatek do mleka, kawy lub herbaty.