Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na ciasteczka zaczerpnęłam w najnowszej książki Anny Starmach „Pyszne 25. Nowa porcja przepisów”. Przyznam, że idea wykorzystania marchewki w ten słodki sposób bardzo przypadł mi do gustu. Byłam ciekawa jak smakują „kocie oczka”, więc postanowiłam przetestować przepis (zmieniłam proporcje i zamieniłam konfiturę na marmoladę) i muszę przyznać, że efekt był przepyszny. Warto wypróbować!
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 82
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 142
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 82
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 142
Składniki
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni C. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Marchewki obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach.
Startą marchewkę i miękkie masło dodajemy do miski z mąką. Mieszamy, a następnie formujemy kleistą kulę. Na stolnicy wyrabiamy ciasto, podsypując mąką w razie potrzeby. Wyrobione ciasto cienko wałkujemy .
Wycinamy z małe koła za pomocą kieliszka, w co drugim krążku wycinamy jeszcze mniejsze kółka.
Całe koła smarujemy marmoladą i układamy na nich te z wyciętym środkiem.
Gotowe ciasteczka układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika na około 20 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu, ciasteczka można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!