Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na ciasteczka zaczerpnęłam w najnowszej książki Anny Starmach „Pyszne 25. Nowa porcja przepisów”. Przyznam, że idea wykorzystania marchewki w ten słodki sposób bardzo przypadł mi do gustu. Byłam ciekawa jak smakują „kocie oczka”, więc postanowiłam przetestować przepis (zmieniłam proporcje i zamieniłam konfiturę na marmoladę) i muszę przyznać, że efekt był przepyszny. Warto wypróbować!
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 424
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 8354
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13426
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2695
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 424
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 8354
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13426
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2695
Składniki
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni C. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Marchewki obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach.
Startą marchewkę i miękkie masło dodajemy do miski z mąką. Mieszamy, a następnie formujemy kleistą kulę. Na stolnicy wyrabiamy ciasto, podsypując mąką w razie potrzeby. Wyrobione ciasto cienko wałkujemy .
Wycinamy z małe koła za pomocą kieliszka, w co drugim krążku wycinamy jeszcze mniejsze kółka.
Całe koła smarujemy marmoladą i układamy na nich te z wyciętym środkiem.
Gotowe ciasteczka układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika na około 20 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu, ciasteczka można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!