Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka maślane. Robie je praktycznie co 3 dni a z przepisu wychodzą 3 blachy.
- Wałek - Foremki (ew. wykrajaj kształty filiżanką) - Papier do Pieczenia - Jedna duża miska - Wolny blat
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 242
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4577
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2674
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 4761
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102248
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 242
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4577
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2674
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 4761
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102248
Składniki
! Masło ma być zimne, tak samo żółtko Masło pokrój w kostke, zmieszaj suche składniki i wbij do nich żółtko. Potem dodaj pokrojone masło. Całość ugnieć na jednolitą masę. Przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę.
Nagrzej piekarnik do 180°C (góra - dół) Przygotój foremki do wykrajania ciasta, wałek czysty blat i mąke do posypania go. Obsyp blat mąką, wałek też (porządnie! bo ciasto jest bardzo kruche). Wyjmij ciasto z lodówki i podziel na 3 części, wyjmij jedną, a reszte włóż pod przykryciem ponownie do lodówki. Ciasto będzie na początku twarde ale szybko się ogrzeje od twoich dłoni. Uwałkój je na wybraną przez ciebie grubość (im cieńsze ciasto, tym bardziej kruche wyjdą ciastka). Wykrajane ciastka układaj na blache do pieczenia przykrytą papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika na ok. 10 min (ja zawsze daje im więcej czasu, zwłasza przy pierwszej blasze i patrze na stopień zarumienienia ciastek) Proces powtórz 3 razy na 3 blachy. Wierzch ciastek możesz oprószyć cynamonem, kakaem lub błonnikiem jabłkowym, dla smaku. Smacznego! - nie sięgaj po ciastka prosto z piekarnika, potrzebują chwili aby zastać, inaczej rozpadną ci się w rękach