Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka maślane. Robie je praktycznie co 3 dni a z przepisu wychodzą 3 blachy.
- Wałek - Foremki (ew. wykrajaj kształty filiżanką) - Papier do Pieczenia - Jedna duża miska - Wolny blat
Mięsno warzywna potrawa z mleczkiem kokosowym i kurkumą. Podajemy z makaronem.
Odsłon: 22
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 62
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 91
Nuggetsy to bardzo popularny fast food. Poniżej w wersji light. Kurczak w chr...
Odsłon: 5198
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 132
Mięsno warzywna potrawa z mleczkiem kokosowym i kurkumą. Podajemy z makaronem.
Odsłon: 22
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 62
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 91
Nuggetsy to bardzo popularny fast food. Poniżej w wersji light. Kurczak w chr...
Odsłon: 5198
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 132
Składniki
! Masło ma być zimne, tak samo żółtko Masło pokrój w kostke, zmieszaj suche składniki i wbij do nich żółtko. Potem dodaj pokrojone masło. Całość ugnieć na jednolitą masę. Przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę.
Nagrzej piekarnik do 180°C (góra - dół) Przygotój foremki do wykrajania ciasta, wałek czysty blat i mąke do posypania go. Obsyp blat mąką, wałek też (porządnie! bo ciasto jest bardzo kruche). Wyjmij ciasto z lodówki i podziel na 3 części, wyjmij jedną, a reszte włóż pod przykryciem ponownie do lodówki. Ciasto będzie na początku twarde ale szybko się ogrzeje od twoich dłoni. Uwałkój je na wybraną przez ciebie grubość (im cieńsze ciasto, tym bardziej kruche wyjdą ciastka). Wykrajane ciastka układaj na blache do pieczenia przykrytą papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika na ok. 10 min (ja zawsze daje im więcej czasu, zwłasza przy pierwszej blasze i patrze na stopień zarumienienia ciastek) Proces powtórz 3 razy na 3 blachy. Wierzch ciastek możesz oprószyć cynamonem, kakaem lub błonnikiem jabłkowym, dla smaku. Smacznego! - nie sięgaj po ciastka prosto z piekarnika, potrzebują chwili aby zastać, inaczej rozpadną ci się w rękach